Büyük Devlete yakışan, küçük sorunlar nedeniyle mağdur olan vatandaşın mağduriyetini gidermek, Dul ve yetimin elinden tutmaktır.

Çalışma hayatına bakıldığında, istatistiklerinde o yönde olduğu varsayımı ile toplumumuzda çalışanların kahir ekseriyetinin erkek olduğunu, erkek sigortalının vefatı nedeniyle geride kalan kişilerin kadınlarımızdan oluştuğu bir gerçektir. Geride kalan eşin ve yetim çocukların hayatını idame ettirebilmesi için bir gelire ihtiyacı vardır. Düzenli bir gelir çalışarak yada emekli olduğunuzda emekli maaşı bağlanarak sağlanır. İşte bu noktada gözler öncelikli olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna çevrilir. Vefat eden eşin ( Erkek, kadın her ikisi içinde geçerli) sigortalılığı var mı? Kaç gün prim ödenmiş, aylık bağlanır mı? gibi sorular peş peşe gelir.

Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu diyor ki; Vefat eden sigortalının geride kalan hak sahiplerine (Eş-Çocuk) Ölüm aylığı bağlayabilmem için istenilen şartlar yerine getirilmiş mi?

Peki bu şartlar nedir ? En basit anlatımla vefat eden sigortalının vefat tarihinden geriye doğru en az 5 Yıllık sigortası ve bu süre içinde de her türlü borçlanmalar dahil en az 900 gün ödenmiş primi olmalıdır.

506 Saylı kanun döneminde, ölüm aylığı bağlama şartı olan “her türlü borçlanmalar dahil” iken 5510 sayılı kanunda ise “Her türlü borçlanmalar hariç” şeklinde değiştirilmesinden dolayı eşini kaybetmiş pek çok kadın ve yetim çocukların Ölüm aylığı alamadıklarını görüyoruz.

Örneğin: Sigortalı vefat ettiğinde, 5 yıl şartını tamamlamış ancak 900 gün prim şartını tamamlayamadan vefat etmiş olsun, eşi vefat eden kişi, vefat eden eşinin askerlik borçlanması ile eksik kalan günlerini tamamlayıp kendisine aylık bağlatabilirken, yeni düzenlemedeki “Her türlü borçlanmalar hariç “ifadesi nedeniyle bir gün dahi borçlanma yapamamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumumuz Mevzuattan kaynaklı, vatandaşa zarar veren, sıkıntıya sokan pek çok sorunu çözdü. Çözmeye de devam ediyor.

Dul ve yetimlerin hayır dualarını almak istiyorsanız, haydi gelin Büyük Devlete yakışan bu küçük sorunu da çözelim.

Soru – Cevap

Askerlik Borçlanması Yapmak Avantajlımı dır.?

Askerlik borçlanmasını Sigortalılık durumuna göre değerlendirmek daha doğrudur. Bazen yapılan borçlanmalar avantaj yerine dezavantaja dönüşebilir. En doğru borçlanma yöntemi, emeklilik planlamasının yapıldığı dönemde ,bir uzmandan görüş alınarak yapılandır.

Cenaze Ödeneği nedir ? Kimler Alabilir ?

Halk arasında pek bilinmese de Sigortalının vefat etmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bir ödemedir .Cenaze ödeneğini ,Eş,Çocuklar ,Anne, Baba yada bu kişiler dışında cenazeyi kaldıran gerçek yada tüzel kişiler ise belgelendirilmek kaydı ile kurum tarafından ödeme yapılır.(2018 Yılı için 595 TL )

İş Sözleşmesi İş veren tarafından haksız olarak fesh edilen işçilere iş kanunu gereği hangi ödemelerin yapılması gerekir ?

İş Kanunu gereği, Kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi gerekir. Kıdem Tazminatının ödenebilmesi için çalışanın en az bir yıl hizmetinin olması gerekir.