Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın mensuplarına yaptığı açıklamada Türkiye ile Cezayir arasındaki enerji işbirliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ile Cezayir arasında LNG ticareti ile petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri başta olmak üzere enerji alanındaki işbirliğinin ele alındığını ifade eden Bayraktar, yeni anlaşmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Şu anda yıllık 4,4 milyar metreküp bir anlaşmamız var. Onu eskiden olduğu gibi 6-6,5 milyar metreküplere çıkarabiliriz. Anlaşma süremizi 5-10 yıl yapabiliriz."
Yeni anlaşma bu yıl gündemde
Bayraktar, mevcut anlaşmanın 2027 yılında sona ereceğini hatırlatarak, yeni döneme ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Bu sene içerisinde yeni bir anlaşma yapabiliriz diye ümit ediyoruz. Mevcut anlaşmamız Eylül 2027'de bitiyor zaten. Dolayısıyla onu yenilemeyi hedefliyoruz. Şu anda yıllık 4,4 milyar metreküp bir anlaşmamız var. Onu eskiden olduğu gibi 6-6,5 milyar metreküplere çıkarabiliriz. Anlaşma süremizi 5-10 yıl yapabiliriz. Buna hazır olduğumuzu söyledik. Avrupa, kendilerine uzun dönemli bir taahhüt veremiyor. Dolayısıyla 'Rahat olun' dedik, biz size verebiliriz.
Avrupa’ya LNG geçişi ve ortak projeler
Bakan Bayraktar, Cezayir LNG’sinin Türkiye üzerinden Güneydoğu Avrupa’ya taşınmasına yönelik projelerin de gündemde olduğunu belirterek, "Önce LNG'nin Türkiye'ye gelmesi gerekiyor. İkinci aşama için gelen LNG'nin bir miktarının Türkiye'deki tesislerimizde gazlaştırılıp özellikle Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya gitmesiyle alakalı bir proje konuşuyoruz." dedi.

Enerji alanında yeni işbirliği hedefi
Bayraktar, Türkiye Petrolleri ile Cezayir’in ulusal enerji şirketi Sonatrach arasında denizlerde petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine yönelik ortak çalışmaların da değerlendirildiğini ifade etti.
Stratejik İşbirliği Konseyi toplandı
Bakan Bayraktar ayrıca NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye-Cezayir Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısına ilişkin bilgi verdi.
Bayraktar paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
Cezayir ile enerji alanında, özellikle LNG ticareti çerçevesinde gelişen işbirliğimizin önümüzdeki dönemde petrol ve doğal gaz alanında ortak arama çalışmaları ile daha güçlü bir zeminde ilerlemesini bekliyoruz. Türkiye ile Cezayir arasındaki köklü ortaklığın, karşılıklı güven ve ortak vizyon temelinde daha da derinleşerek yoluna devam edeceğine inanıyoruz.
dedi.