Pardus nedir? Pardus'un özellikleri nelerdir?

Pardus, TÜBİTAK tarafından tasarlanan Milli işletim sistemi olarak tanımlanıyor. Peki Pardus kimler tarafından geliştirildi. Temel özellikleri nelerdir? Nasıl edinilebilir? İşte Pardus'a dair bütün ayrıntılar...

Milli tasarım, özgür, hızlı kurulabilen, basit kullanışlı, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere mevcut Linux dağıtımlarının üstün-kararlı taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım basitliği sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir ‘Pardus’.

Ayrıca Pardus'un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana versiyonu ve 9 ara versiyonu mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal versiyonu vardır.

Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından tasarlanan bir Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmıştır ve ilk kararlı versiyonu da 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır.

Pardus işletim sistemi, ilk versiyondan 2011.2 versiyonuna kadar herhangi bir diğer Linux dağıtımı temel alınmadan kendine özgü projelerle tasarlanmış olup 2013 yılında yayınlanan Pardus 2013 versiyonu ile birlikte Debian tabanına geçilmiştir. 2011’de TÜBİTAK kapsamında tekrar yapılanma çalışmaları neticesinde yönetici ve geliştirici ekip dağıtılarak tasviye edilmiştir.

2012 yılında TÜBİTAK, Pardus projesi için yeniden geliştirici istihdam etmiş ve geçen bu zamanda Pardus projesi kapsamında tasarlanmış olan ‘PİSİ’ paket yönetim sistemi, ÇOMAR yapılandırma yöneticisi, YALI kurulum aracı, Müdür açılış sistemi, Kaptan ilk ayar yardımcısı ve diğer büyüklü küçüklü bütün projeler terk edilerek Debian tabanına geçilmiştir. Kararlı versiyonu 25 Ocak 2013'te yayınlanan "Pardus 2013 Anadolu Parsı" versiyonuyla tasarlanmış birlikte artık Pardus, Debian tabanlı bir Linux dağıtımı haline gelmiştir. Geçmişte bırakılan eski Pardus projeleri ise gönüllüler tarafından yürütülen Pisi Linux projesi kapsamında sürdürülmektedir.

Pardus, 2013 versiyonu ile birlikte artık bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir versiyon yayınlamamakta, Kurumsal, Sunucu ve Fatih projesi versiyonu olmak suretiyle 3 ayrı versiyonu yayınlanmaktadır. Pardus 2013 versiyonundan itibaren bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir versiyonu bulunmamakla beraber TÜBİTAK tarafından "Pardus" isminin kullanımı için izin verilen, TÜBİTAK'tan bağımsız bir topluluk tarafından Pardus Topluluk Sürümü adı altında bireysel kullanıma yönelik bir versiyonu yayınlanmaktadır.

Pardus adı nereden gelmektedir?

Pardus adının Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera Pardus Tulliana'dan gelmektedir.
Mevcut işletim sistemimi silmeden Pardus’u deneyebilir miyim?

Pardus 'u ikinci bir işletim sistemi olarak da mevcut işletim sisteminizin yanına kurabilirsiniz. Bu biçimde kurulum yapıldığında bilgisayar açılışında size hangi işletim sistemi ile devam etmek istediğiniz sorulacaktır.


Pardus'un özellikleri nelerdir?

1- Açık kaynaklıdır.
2- GPL lisanslıdır.
3- Özgürdür.
4- Adını Anadolu panterinin isminden alır.
5- TÜBİTAK-UEKAE tarafından yapılan bir işletim sistemidir.
Pardus'un sistem gereksinimleri nelerdir?
1- 800 mhz Intel ya da amd işlemci (en az 1200 MHz tavsiye ediliyor).
2- 256 MB RAM (512 MB tavsiye edilir).
3- En az 4GB boş alana sahip harddisk.
4- Pardus hizmetlerine ve kaynaklarına ulaşmak için gerekli olan internet bağlantısı.

Neden Pardus kullanmalıyım?

1- Özgürdür.
2- Türkçedir.
3- Virüslere geçit vermez.
4- Hızlı kurulur.
5- Kolay kullanılır.
6- Her şey programa dahildir.
7- Özelleştirilebilir.
8- Şeffaftır.
9- Çoklu dil desteği.
10- Eğlencelidir.

Pardus hangi donanımları desteklemektedir?

Mevcut yerleşik sisteminizin Pardus işletim sistemi için uygun olup olmadığını denetleyebildiğiniz yer olan donanımlar; Dış bağlantılar başlığı altındaki Pardus Donanım Uyumluluk listesi urlsinden bakabilirsiniz.

Pardus'un en iyi versiyonları hangileridir?

1- Kurumsal versiyon olarak: Pardus Kurumsal 2
2- Kişisel versiyon olarak: Pardus 2011.2 Cervus elaphus

Pardus ücretli midir? Pardus'u nereden edinebilirim?

Pardus 'u para ödemeden sürümler sayfasından edinebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi