PCR testi ücretli mi, ücretsiz mi yapılıyor? bugün yoğun olarak araştırılıyor. Çünkü işçiler ve öğretmenlerden aşı yaptırmayanları PCR testi yaptırmak zorundalar. Bu sebeple PCR testi ücretleri hakkında araştırmalar yoğunlaşmış durumda. Bir diğer merak edilen konu ise PCR testinde randevu zorunlu mu? sorusu. İşte merak edilenlerin cevapları...

PCR TESTİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Koronavirüs PCR testi ücretleri özel hastanelerde değişiklik gösteriyor. Sağlık Bakanlığı PCR test ücretini en fazla 250 lira olarak açıkladı. Bu fiyatın üzerinde test yapmak ise kesinlikle yasak. Bu sebeple Özel hastanelerde PCR testi fiyatları 100 ile 250 TL arasında değişiyor. 

PCR testi

PCR TESTİ DEVLET HASTANESİNDE ÜCRETLİ Mİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, zorunlu tutulacak PCR testlerinin devlet ve üniversite hastanelerinde ücretsiz yapılacağını ifade etti.

PCR TESTİ İÇİN RANDEVU GEREKLİ Mİ?

Devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yapılacak olan PCR testi için randevuya ihtiyaç olmayacak.

PCR TESTİ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLIYOR, KİMLERİ KAPSIYOR?

PCR testi koronavirüs aşılarını tamamlamayan kişileri kapsıyor. Öğretmenlerden, eğitim görevlilerinden ve okul çalışanlarından haftada iki kez negatif test sonucu istenecek. Uygulama 6 Eylül 2021 tarihi itibariyle başlayacak.

Aynı zamanda aşı olmayan işçilerden de haftada 1 kez PCR testi sonucu talep edilecek. PCR testi negatif çıkmayan kişi korona pozitif olduğu için işyerine gidemeyecek.

Aynı şekilde uçak yolculuklarında, şehirler arası otobüs yolculuklarında da aşı olmayanlardan negatif test sonucu talep edilecek.

Konserler, sinema salonları, tiyatrolar gibi toplu alanlarda da aşısızlar için test zorunluluğu olacak.

PCR TESTİ NEDİR?

PCR (Polymerase Chain Reaction), DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isim olarak tanımlanmaktadır. PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA'yı göstermektedir. Yani PCR test koronavirüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir. Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilmektedir. PCR testine moleküler tanı testi de denebilmektedir. Test, vücutta virüsün varlığını, ayrıca vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebilmektedir.

Editör: Haber Merkezi