Geçtiğimiz yıllarda kaldırılan pedagojik formasyonun 2021 yılı itibariyle yüksek lisans olarak verileceği duyurulmuştu. Önceki yıllarda belli şartlar altında bazı mezun ve son sınıf öğrencilerine sertifikalı program şeklinde verilen eğitim, bu yıl yükseköğretim kurumlarında tezsiz YL şeklinde sağlanacak. 2021 yılı Pedagojik formasyon başvuruları başladı mı, kimler alabilir? İşte konuya ilişkin son açıklamalar, pedagojik formasyon veren üniversiteler ve başvuru tarihleri.

FORMASYON NE KADAR SÜRECEK?

Yeni uygulamada, sertifikayı alacakların özel ya da resmi okullardaki uygulama eğitimlerinin nasıl olacağı en merak edilen konular arasındaydı.

MEB'in güncellediği yönergede bu konuya da açıklık getirildi. Bu çerçevede, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına ya da Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programına devam eden öğrencilerin gerçekleştireceği öğretmenlik uygulaması, eğitim fakültelerinde halihazırda yürütülenle uyumlu hale getirilerek iki döneme çıkarıldı.

Pedagojik formasyon yüksek lisans

Pedagojik formasyon öğrencilerinin okullarda yürütülecek öğretmenlik uygulamalarına tıpkı eğitim fakültelerinde olduğu gibi her bir dönemde 72 saat olmak üzere toplam 144 ders saati katılmaları gerecek. Eski sertifika programında, uygulama öğrencilerinin bu eğitimlere sadece bir dönem katılmaları yeterliydi.

Yeni yönergede, uygulama eğitimlerin nasıl olacağının çerçevesi de çizildi. Bu kapsamda, öğrenciler uygulama öğretim elemanı ve öğretmeninin gözetim ve rehberliğinde etkinlik planında belirtilen çalışmaları yerine getirecek ve her etkinliğe ilişkin çalışma raporu hazırlayacak ve bu raporu uygulama öğretim elemanına teslim edecek.

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına devam eden uygulama öğrencileri, birinci dönem altıncı haftadan itibaren uygulama öğretmeninin gözetiminde fiilen ders anlatacak.

Uygulama öğrencilerinin fiili ders anlatma süreleri, her dönemde, ilgili dersin haftalık ders çizelgesinde ders saati 1-2 saat olanlarda 10, üç ve üzeri olanlarda ise 20 ders saatinden az olmayacak şekilde planlanacak.

PROGRAMA KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

a. Kayıt İçin Başvuru Dilekçesi

b. Onaylı Lisans Mezuniyet Belgesi ya da Diploma (Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların diplomalarının denkliği, kayıt sırasında belgelendirilmelidir).

c Onaylı Lisans Not Durum (Transkript) Belgesi

d. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Aslını ibraz etmek kaydıyla)

e. İki Adet Vesikalık Fotoğraf

f. Öğrenim ücretinin kurumca belirlenen ilk taksitinin, ilgili kurumun tayin edeceği banka hesabına yatırıldığına dair banka dekontu.

g. Kurumca istenebilecek diğer belgeler.

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ VEREN ÜNİVERSİTELER

Son açıklamalara göre formasyon eğitimi programı açılan üniversiteler aşağıda listelenmiştir. Diğer üniversitelerde programların açıldığı duyurulduğunda ilgili kurumlar haberimizde yer alacak.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi (Başvurular 1-5 Ekim 2021 tarihleri arasında online olarak yapılacaktır.)

Sakarya Üniversitesi (Başvurular 01 Ekim 2021'de başlayıp 05 Ekim 2021 saat 24:00'te son bulacaktır.)

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (Ön kayıtlar 04-08 Ekim tarihleri arasında, kesin kayıtlar 11-15 Ekim tarihleri arasında alınacaktır.)

Düzce Üniversitesi

PEDAGOJİK FORMASYON PROGRAMINDA HANGİ DERSLER VAR?

Eğitim Bilimine Giriş

Program Geliştirme

Öğretim İlke ve Yöntemleri

Gelişim Psikolojisi

Öğrenme ve Öğretme Kuram ve yaklaşımları

Sınıf Yönetimi

Ölçme ve Değerlendirme

Rehberlik

Öğretmenlik Uygulaması

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Özel Öğretim Yöntemleri

Editör: Haber Merkezi