Pedofili nedir? Pedofili ne demek? Pedofili tedavisi var mı? soruları dün akşam saatlerinden itibaren vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının suç duyurusu üzerine içinde pedofili içeren ifadelerin bulunduğu kitabın yazarı hakkında  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Yapılan açıklamaya göre, Türk Ceza Kanunu'nun 226. maddesi uyarınca "müstehcenlik" suçundan başlatılan soruşturmanın ardından yazar bugün gözaltına alında. Bunun üzerine pek çok kişi, Pedofili nedir? Pedofili ne demek? Pedofili tedavisi var mı? sorularını araştırmaya başladı. İşte, Pedofili hakkında merak edilenler...

 

 

Pedofili nedir?

Pedofili, Yunanca Pedos (çocuk) sözcüğünden gelmektedir. Bu kişiler cinsel açıdan tatmin olabilmek için ergenliğe girmemiş çocuklarla fiziksel ve genellikle de cinsel temas kurarlar. Pedofili ya da sübyancılık, yetişkin bir kimsenin ergenlik öncesi çocukları veya ergenliğe yeni girmişleri cinsel açıdan çekici bulması ve cinsel eğiliminin çocuklara yönelik olmasına neden olan iğrenç bir sapkınlıktır. Bu sapıklığa sahip kişilere pedofil ya da sübyancı denir.

Pedofili tedavisi var mı?

Birçok rahatsızlık veya hastalık gibi, pedofilinin de tam bir tedavisi yoktur. Pedofili ile ilişkili cinsel dürtüler hiçbir zaman kalıcı olarak kaybolmayabilir, dolayısıyla da günümüzdeki tedaviler de, başka suçları önlemeye odaklanmaktadır.

Pedofiller üzerine kapsamlı bir araştırma yürüten Yuli Grebchenko; pedofilinin hayat boyu süren bir hastalık olduğunu, dolayısıyla da hayat boyu süren bir tedavi sürecinin uygulanması gerektiğini belirtiyor. Son yıllardaki araştırmalar, psikoterapi ve farmakoterapinin, pedofili hastası birine en etkili tedaviyi sağlayacak şekilde birleştirilebileceğini ortaya koyuyor.

Terapi, travmatik olayları, özellikle de istismar eden birinin çocukluğunda olanları tartışmayı içerir. Terapi ayrıca, hastaların, çocuklara yönelik zararlı davranışlara girmeye teşvik eden durumları belirlemelerine yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Pedofili için üç standart farmakoterapi tedavisi; seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI), luteinize edici hormonu salgılatan hormon (LHRH) ve leuprolid asetat (LA) dır. Bu farmakoterapi tedavileri, vücudun belirli hormon ve kimyasallarını hedef alır, ancak çeşitli yan etkileri vardır. SSRI'lar daha az şiddetli vakalarda etkilidir ve hastalar sıklıkla sadece cinsel yan etkilere maruz kalırlar. Daha ciddi durumlarda, LA, testosteron düzeyini, pedofili dürtülerle birlikte aşırı derecede düşük seviyeye düşürebilir. LA tedavisi biraz tehlikeli olmakla birlikte, çok etkili olduğu bulunmuştur. En yeni tedavi ilacı olan, LHRH ise görsel cinsel uyaranlara karşı sinirsel yanıt vermeyi azaltır ve çok az yan etkiye sahiptir.

PEDOFİLİ HAKKINDA DAHA GENİŞ BİLGİYE ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 Pedofili nedir? Pedofili ne demek? Pedofili tedavisi var mı? soruları bugünün en çok merak edilen konusu oldu. Bir kitabın içinde pedofili içeriği bulunduğu gerekçesiyle kitabın yazarı, göz altına alındı. Gündeme bomba gibi düşen haberler üzerine Pedofili nedir? Pedofili ne demek? Pedofili tedavisi var mı? soruları vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladı. Peki, Pedofili nedir? İşte konuyla ilgili merak edilenler...

Editör: Haber Merkezi