Yaklaşık 30 F-16 uçağı ile gece saatlerinde başlatılan Pençe Kartal operasyonu terör unsurlarının etkisiz hale getirilmesi ve hudutların korunması amacıyla gerçekleştiriliyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK Komuta Kademesi tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi’nden sevk ve idare ediliyor. Peki, Pençe Kartal operasyonu nedir? Pençe Kartal operasyonu nerelerde yapılıyor? İşte ayrıntılar…

PENÇE KARTAL OPERASYONU NEDİR? 

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe Kartal operasyonu ile ilgili açıklama yaptı. Bu açıklamada, terör örgütü PKK’nın son dönemde üs bölgeleri ve karakollara yönelik taciz ve saldırı teşebbüslerinin arttığına dikkat çekilerek, terör unsurlarının etkisiz hale getirilmesi ve hudutların korunması amacıyla meşru müdafaa hakkının kullanıldığını ifade edildi.

NERELERDE YAPILIYOR?

Pençe Kartal operasyonu çerçevesinde Irak'ın kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından üs olarak kullanılan Karacak, Sincar, Zap, Kandil, Avaşin Basyan ve Hakurk'taki terör yuvalarına hava harekatı icra edilmektedir.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uçaklar tarafından gerçekleştirilen operasyon kapsamında teröristlerce üs olarak kullanılan Karacak, Sincar, Kandil, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'taki terör yuvaları tek tek vuruluyor.

Operasyonu Milli Savunma Bakanı Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi’nden sevk ve idare ediyor.

81 HEDEF İMHA EDİLDİ

Harekatta savaş uçaklarının yanı sıra İHA'lar da görev aldı. Bunların yanı sıra havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı ile tanker uçakları da harekata katıldı. Harekat kapsamında Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan, Gara ve Hakurk'ta belirlenen hedefler bir bir vuruldu. Pençe-Kartal Operasyonu kapsamında söz konusu bölgelerdeki 81 hedef kısa bir sürede imha edildi. Uçakların hedefleri vurmasının hemen ardından mağaralarda ikincil patlamaların meydana gelmesi dikkat çekti. Söz konusu patlamaların hedeflerdeki mühimmat ve akaryakıtın isabet almasından dolayı meydana geldiği belirlendi.

SİVİL HASSASİYETİ

Vurulan bazı kritik hedeflerdeki ağır zayiat sonrasında teröristlerin sivil halkı canlı kalkan olarak kullanmak için köylerden toplamaya başladığı tespit edildi. Bunun üzerine sivil halka zarar vermemek için bazı hedeflere yapılacak atışların iptal edildiği, uçakların emniyetle üslerine döndüğü öğrenildi.

AKAR'DAN PİLOTLARA TEBRİK

Harekatın başarıyla tamamlanmasının ardından Akar, üslerine dönüş yolunda olan pilotlara telsizden seslendi. Pilotları başarıyla tamamladıkları görevlerinden dolayı tebrik eden Akar, şunları söyledi:

"Pençe-Kartal Operasyonumuz sizlerin fedakarlığı ve kahramanlığıyla başarıyla tamamlandı. Terör yuvaları yerle bir edildi. Ülkemize, milletimizi, karakollarımızı, üs bölgelerimizi taciz eden, buralara saldırı planlayan terör yuvaları teröristlerin başlarına yıkıldı. Bundan dolayı hepinizi kutluyoruz. Sizlerle gurur duyuyoruz. Bugüne kadar yaptıklarınızdan dolayı sizi şahsım, Genelkurmay Başkanımız ve Kuvvet Komutanlarımız adına kutluyorum. Vatan size minnettar."

Editör: Haber Merkezi