Pentagon, Çin ordusunun Güney Çin Denizi'nde tatbikat yapma kararından endişe duyduğunu açıkladı. Bakanlık, tatbikatların ihtilaflı bölgelerde ve sularda gerçekleştirildiğini savundu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin ordusunun Güney Çin Denizi'ndeki bölgelerde tatbikat düzenleme kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Savunma Bakanlığı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) 1-5 Temmuz'da Güney Çin Denizi'ndeki Paracel Adaları çevresinde askeri tatbikatlar düzenleme kararından endişe duyuyor" ifadeleri yer aldı.

Sputnik'te yer alan habere göre, açıklamada tatbikatların gerçekleştirilmesi için belirlenen bölgelerin, ihtilaflı bölge ve suları kapsadığı belirtildi.

Sözleşme ihlali
Bakanlık, Çin'in askeri tatbikatlarının Güney Çin Denizi'ndeki durumu daha da istikrarsızlaştıracağını savunarak, bölgedeki anlaşmazlıkları artıracak faaliyetlerden kaçınmaya yönelik uluslararası sözleşmenin ihlali anlamına geldiğini öne sürdü.

Çin'in bölgedeki hak iddiaları hakkında yasal bir dayanak bulunmadığını öngören Lahey merkezli Daimi Tahkim Mahkemesi kararına rağmen Çin, Spratly takımadalarını kendi bölgesi olarak görüyor. Tahkim süreci, Ocak 2013'te Filipinler tarafından başlatılmıştı.

Editör: Haber Merkezi