Portakallar kalorileri düşük ve besleyici, berrak, sağlıklı ve genel olarak sağlıklı ve çeşitli beslenmenin bir parçası olarak birçok hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilirler.

Portakal ağaçları, dünyada en yaygın ekili meyve ağaçlarıdır. Portakallar, doğal tatlılıkları, meyve suları ve marmelatlardan yüz maskelerine ve şekerlenmiş portakal dilimlerine kadar çok çeşitli türleri ve kullanım çeşitliliği nedeniyle popüler bir meyvedir.

Portakalda 170'in üzerinde farklı fitokimyasal ve 60'tan fazla flavonoid vardır. Bunların çoğunun, anti-enflamatuar özelliklere ve güçlü antioksidan etkilere sahip olduğu gösterilmiştir.

Faydaları

Portakaldaki besinler çeşitli sağlık faydaları sunar.

İnme

Araştırmalara göre, portakal ve greyfurt gibi narenciye meyvelerinde daha yüksek miktarlarda bulunan bileşikleri yemek, kadınlar için iskemik inme riskini düşürebilir. Yüksek miktarda narenciye yiyenler, az tüketen kadınlardan % 19 daha düşük iskemik inme riskine sahiptir.

Kan basıncı

Düşük bir sodyum alımının sürdürülmesi, kan basıncını düşürmek için esastır, ancak potasyum alımının arttırılması, vazodilatasyon etkileri nedeniyle aynı derecede önemli olabilir. Ayrıca, yüksek bir potasyum alımı, tüm nedenlerden dolayı yüzde 20 oranında azalan ölüm riskiyle ilişkilidir.

Kanser

Bir araştırmaya göre, yaşamın ilk iki yılında muz, portakal ve portakal suyu tüketmek çocukluk çağı lösemi gelişme riskini azaltabilir. Güçlü antioksidan C vitamini için mükemmel bir kaynak olarak, portakallar kansere neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumuyla mücadelede yardımcı olabilir.

Yeterli bir C vitamini alımı bir antioksidan olarak gerekli ve çok faydalı olsa da, kanser için terapötik amaçlarla gereken miktar tüketebileceğimizden daha fazladır. Meyve ve sebzelerden elde edilen yüksek lif alımı kolorektal kanser riskini azaltır.

Bununla birlikte, 2015 yılında yapılan bir çalışmada, cilt kanseri riski daha yüksek olan greyfurt ve portakal suyuna bağlanmıştır. Araştırmacılar, yüksek miktarda greyfurt veya portakal suyu tüketenlerin, düşük miktarlarda tüketenlere kıyasla, melanom gelişme ihtimalinin üçte birinden fazla olduğunu buldular.

Kalp sağlığı

Portakaldaki lif, potasyum, C vitamini ve kolin içeriği kalp sağlığını destekler. İnme riskinin azalması, kas kütlesi kaybına karşı koruma, kemik mineral yoğunluğunun korunması ve böbrek taşlarının oluşumunda azalmanın yüksek potasyum alımlarıyla ilişkisinin olduğu gözlemlenmiştir.

Şeker hastalığı

Araştırmalar, yüksek lifli diyetleri tüketen tip 1 diyabet hastalarının daha düşük kan şekeri seviyelerine sahip olduğunu ve tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri, lipitler ve insülin seviyelerinin düzeldiğini göstermiştir.

Cilt

Antioksidan C vitamini, doğal haliyle yendiğinde veya topikal olarak uygulandığında, güneş ve kirliliğin neden olduğu cilt hasarlarıyla mücadelede, kırışıklıkları azaltmada ve genel cilt dokusunu iyileştirmede yardımcı olabilir. C vitamini, cildinizin destek sistemi olan kollajen oluşumunda hayati bir rol oynar

Beslenme

Bir orta boy portakal (yaklaşık 154 gram) 80 kalori, 0 gram yağ, 250 miligram potasyum, 19 gram karbonhidrat (14 gram şeker ve 3 gram diyet lifi) ve 1 gram protein içerir. Bir portakal, C vitamini ihtiyacınızın % 130'unu, A vitamini ihtiyacının % 2'sini, kalsiyum ihtiyacının % 6'sını sağlar.

Portakallar ayrıca tiamin, riboflavin, niasin, B-6 vitamini, folat, pantotenik asit, fosfor, magnezyum, manganez, selenyum ve bakır içerir. Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle (günde iki defadan fazla ihtiyaç), portakallar bağışıklık sistemini güçlendirmekle ilişkilendirilir. Portakallar ayrıca kolin, zeaksantin ve karotenoidleri içerir.

Kolin uykuda, kas hareketinde, öğrenmede ve hafızada yardımcı olan ve portakallarda bulunan önemli bir besindir. Kolin ayrıca hücresel zarların yapısını korumaya, sinir uyarılarının iletilmesine ve yağ emilimine yardımcı olur, kronik iltihabı azaltır.

Zeaksantin ve karotenoidlerin antioksidan etkileri olduğu ve genel kanser oranları ve özellikle de prostat kanseri ile ters bir ilişkisi olduğu gösterilmiştir.

Diyet ipuçları

Kalp sağlığından diyabete kadar çeşitli koşullarda yardımcı olabilecek çeşitli portakal türleri mevcut. Portakallar olgunluk zirvesinde toplanmalıdır, çünkü diğer meyvelerin aksine, toplandıktan sonra kalitede olgunlaşmazlar veya gelişmezler. Portakallar doğrudan güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Kışın iyi meyve ve sebzeler bulmak zor olsa da, narenciye almak için mükemmel bir zamandır. Kış, portakal ve diğer narenciye meyveleri için en yoğun mevsimdir.

Portakallar için ipuçları:

Mutfak masasında bir kapta tutun ya da mevsimden gelen taze meyvelerle doldurulmuş olarak kulanın. Çilek, ananas, mandalina ve üzüm ile meyve salatası yapın. Salataya öğle veya akşam yemeğinde portakal dilimleri ekleyin. Portakalları ceviz, ufalanmış peynir ve hafif balzamik veya turunçgil salata sosu ile tamamlayın.

Kendi suyunu kendin yap! Sabahları taze sıkılmış portakal suyundan daha lezzetlisi olamaz. Kendinizinkini koruduğunuzda, ilave koruyucu veya tatlandırıcı olmadığından emin olabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi