İslam’ın 5 şartından biri olan oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazan ayında bu sene koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle teravih namazları toplu olarak camilerde kılınamayacak. Peki, inananların heyecanla beklediği Ramazan ne zaman başlayacak? İlk oruç ve sahur ne zaman? Tarihler haberimizde…

RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

İslam Âlemi’nde 3 aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları, manevi havanın hakim olduğu ve Müslümanların ibadet ve taate daha ihtimam gösterdiği aylardır. Üç ayların ilki olan ve “Allah’ın ayı” olarak bilinen Recep ayına 25 Şubat tarihinde girildi. İkinci ay olan Şaban ayı ise 25 Mart Çarşamba günü itibariyle idrak edilmeye başlandı. 2020 yılı Ramazan ayı ise, 24 Nisan 2020 tarihinde başlayacak ve 23 Mayıs tarihinde son bulacak.

İLK ORUÇ VE SAHUR NE ZAMAN?

Müslümanlar 2020 yılında ilk sahuruna 23 Nisanı 24 Nisana bağlayan gece kalkacak. İlk oruç 24 Nisanda tutulacak ve ilk iftar da aynı akşam yapılmış olacak.

RAMAZAN VE ORUCUN FAZİLETİ

Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.

Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer. Ayrıca,  Kur’an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır

 

 

Editör: Haber Merkezi