Rusya İstanbul Başkonsolosluğu’nun, ülkelerine hizmet ve hususi pasaporta sahip Türk vatandaşları için bugünden itibaren vizesiz yolculuğun başladığını açıklamasının ardından havalimanlarından da vize almadan Rusya'ya seyahat gerçekleştiren vatandaşlar oldu.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, hizmet ve hususi pasaporta sahip olan Türklerin Rusya'ya geçişi için vize ve görevlendirme şartı aranması uygulamasını 25 Temmuz’da imzaladığı kararnameyle kaldırmıştı. Kararın ardından Rusya’ya vizesiz yolculuk bugünden itibaren hayata geçti.

Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu, vizesiz geçiş uygulamasının hizmet ve hususi pasaporta sahip Türk vatandaşları ile uluslararası taşımacılık alanında görevli olan profesyonel şoförler için 7 Ağustos Çarşamba günü başlayacağını duyurmuştu. Yapılan duyurunun ardından bugün havalimanlarından hizmet ve hususi pasaport hamili olan Türk vatandaşları da Rusya'ya vize almadan yolculuk gerçekleştirdi.

30 GÜN SÜREYLE VİZESİZ SEYAHAT EDEBİLECEKLER

Rusya İstanbul Başkonsolosluğu’dan dün yapılan açıklamaya göre hizmet pasaportu ve hususi pasaporta sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile uluslararası taşımacılık yapan profesyonel şoförler, giriş tarihini takiben 30 gün süreyle Rusya'ya vizesiz seyahat gerçekleştirebilecekler.

Rusya İstanbul Başkonsolosluğu’nun konuyla ilgili duyurusu şu şekilde:

“Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın 25 Temmuz 2019 tarih ve 357 sayılı kararı uyarınca, hizmet pasaportu ve hususi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile uluslararası taşımacılık alanında görev yapan profesyonel şoförler, 07 Ağustos 2019 tarihinden itibaren, giriş tarihini takiben 30 gün süreyle vizesiz yolculuk edebileceklerdir. Bununla birlikte, ikamet süresi her 180 gün içinde 90 günü geçmeyecektir.₺

Putin’in imzaladığı kararnameye göre, Kasım 2015'te vize rejimi uygulanan bazı Türk vatandaşlarına yönelik kısıtlamalar ortadan kalktı.

Daha önce Putin’in, şubatta imzaladığı kararnameyle, Türk uluslararası kara taşımacılığı yapan profesyonel sürücülere, hususi veya hizmet pasaport sahiplerine vize uygulamasını sonlandırmış fakat Türkiye kararnamede bulunan söz konusu vatandaşlar için "görevlendirme şartı" aranması maddesine itiraz etmişti. Türkiye'nin itirazları sonucunda kararname yürürlüğe alınmamıştı.

Antalya Başkonsolosu Oleg Rogoza 27 Temmuz’da yaptığı açıklamada “Vize kararı, bizim çok uzun zamandır gerçekleşmesini istediğimiz bir karardır. Kişisel kanaatim, bu vizenin çoktan kaldırmış olması gerektiği yönünde. Ama bu olumlu adım neticede gerçekleşti. Şimdi 1 hafta belki de 10 gün devam edecek bir formalite süreci var. Türk tarafı bu süre zarfında kararı onaylayacak ve karar yakın zamanda yürürlüğe girecek. Alınan bu karar Türkiye tarafından da iyi bir şekilde karşılanan bir karardır. En kısa zamanda yürürlüğe gireceğinden eminiz. Fakat bunu biraz beklememiz gerekiyor. Hemen şu anda yeşil pasaportu olanlar pasaportlarını alıp Rusya’ya gitmesinler. Biraz daha beklesinler. Resmi duyuru yapıldıktan sonra tüm misafirlerimize “hoş geldiniz” diyeceğiz. Mağduriyet yaşanmaması için bu konu önemli” şeklinde konuşmuştu.

 

 

Editör: Haber Merkezi