Sarımsak fiyatları, Kastamonu'da etkili olan sel ve dolu yağışı nedeniyle ikiye katlandı. Geçen hafta kilosu 15 liradan satılan sarımsağın fiyatı, bu hafta yüzde 100 oranında artarak 30 liraya ulaştı. Sarımsak fiyatlarındaki bu artışın sebebi ise Kastamonu’da yaşanan olumsuz hava koşulları.

Kastamonu Taşköprü sarımsağı, geçen hafta Eskişehir’de 15 liraya satılıyordu. Ancak bu hafta fiyatları görenler büyük şaşkınlık yaşadı. Sarımsağın fiyatı yüzde yüz oranında zamlanarak 30 lirayı buldu. Sarımsak fiyatındaki bu artışın Kastamonu’da yaşanan olumsuz hava koşulları ve sel baskınlarının etkili olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte, pazar esnafı da yetkililerden fiyat artışıyla rekor kıran sarımsak ile ilgili önlem alınmasını bekliyor.

Sel yüzünden fiyatların arttığını ifade eden pazar esnafı Emin Özkaya; şu anda sarımsak fiyatlarının tırmanışta olduğunu ve üreticilerin bu fiyat artışının daha da tırmanacağını söylediğini belirtti. Fiyat artışının sebebinin Kastamonu tarafını dolu vurmasının ve doludan kurtulup sağlam kalan yerleri de sel götürmesinin olduğunu söyleyen Özkaya, oradaki üreticilerin çok zararının olduğunu, elde kalan ürünlerin de  talebinin çok olmasıyla devamlı fiyat artışı olduğunu aktardı. Özkaya, Şu anda sarımsağın fiyatının 30 lirayı bulduğunu, ilerleyen günlerde ise, bir kilo sarımsağın fiyatının 50-60 liraya varacağı haberini aldıklarını kaydetti. Bu senenin böyle geçeceğini aktaran Özkaya, geçen hafta sarımsağın kilosunun 15 lira civarında, 20 gün öncesinde de ise,  bir kilo sarımsağın 10 lira civarında olduğunu aktardı. 20 günde sarımsağın kilosunun 30 lira olduğunu. Bir tek sarımsak değil bazı ürünlerin de böyle olduğunu belirten Pazar esnafı, heyelan ve sel yaşanan bölgelerdeki ürünler elden gittiği için talebin fazla olduğunu ve talebi karşılayamadıklarını, karşılayamadıkları için de fiyat artışına geçildiğinin altını çizdi. Bunun da genelde İstanbul piyasasında olduğunu ve ülke geneline yayıldığını vurgulayan esnaf, vatandaş tepki gösterse bile ancak Çin’den veya başka bir ülkeden sarımsak gelerek bu fiyatların biraz durdurulabileceğini belirtti. Bu şekilde devam ederse sarımsağın fiyatının 50-60 lirayı bulacağını ve  onun için şimdiden yetkililerin önlem almasını istediklerini belirtti.

 " FİYATLAR, SELDEN DOLAYI YÜKSELDİ"

Kastamonu’da sarımsağın az olmasından dolayı fiyatların yüksek olduğunu ve fiyatların daha da artacağını söyleyen pazar esnafından Enes Taha Babadağ, şu anda sarımsak fiyatlarının 30 lira, geçen ay sarımsak fiyatlarının ise 15-20 lira olduğunu vurguladı. Kastamonu’da sarımsağın az olmasından dolayı fiyatların bu kadar yüksek olduğunu, getirenler de yüksek sattığını ifade etti. Selden dolayı fiyatlar yükseldiğini, vatandaşın da şu anda pahalı bulduğunu fakat kışın fiyatlar daha pahalı olacağını ve sarımsağın kilosunun 45-50 lirayı bulacağını ifade etti.

 

Editör: Haber Merkezi