Şehirlerarası yolculuk yapmak için gerekli olan seyahat izin belgesini uygulamanın ilk günlerinde kaymakamlıklardan alınıyordu. Ancak günümüzde e Devlet üzerinden de alınabilecek Peki, Seyahat izin belgesi nereden nasıl alınır? Seyahat izin belgesini kimler alabilir? Özel araçla şehir dışına çıkmak yasak mı? Detaylar haberimizde…

SEYAHAT İZİN BELGESİNİ KİMLER ALABİLİR?

- Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için seyahat edecek olanlar.

- Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya önceden alınmış doktor randevusu, kontrolü olanlar.

- Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyenler.

- Ölüm nedeni Kovit-19 olanlar hariç 4 kişiyi geçmemek şartıyla cenaze nakil işlemine refakat edecek olanlar.

- Seyahat izin belgeleri, özel araçlar için yolcu taşıma kapasitesi ile sınırlı, D2 yolcu taşıma belgesine sahip maksimum 20 yolcu kapasiteli ticari araçlar için ise yolcu sayısı kapasitesinin yarısını geçmemek şartıyla kullanılabilecek

- Tedavi olduğu hastaneden taburcu olanlar, bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelen ve kalacak yeri olmayanlar ile askerlik hizmetini tamamlayanlara seyahat izin belgesi verilebilecek

- Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanlar.

- Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyenler.

- Yurt dışından geldikten sonra yerleştirildikleri Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda 14 günlük karantina ve gözetim süresi dolanlar.

- Ceza infaz kurumlarından salıverilenler

Bununla birlikte özel araçlarla seyahate yolcu sayısı kısıtlaması getirildi.

SEYAHAT İZİN BELGESİ NEREDEN NASIL ALINIR?

Seyahat İzin Belgesi hizmeti e-Devlet Kapısı'ndan kolayca alınabilecek. Öte yandan Seyahat İzin Belgesi isteyen kişiler, İçişleri Bakanlığına ait "Alo 199" hattı ile "İçişleri Bakanlığı E- Başvuru" sistemi üzerinden talepte bulunabilecekleri gibi valilik ve kaymakamlıklardaki Seyahat İzin Kurullarına doğrudan başvuru da yapabilecekler. 

E DEVLETTEN SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

e-Devlet'e girin.

Başvurunuzu yapın ve gerekli gerekçenizi belirtin.

Seyahat İzin Kurulu’na iletilecek ve Kurul tarafından değerlendirilmeye alınacak.

Seyahat İzin Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuru sahiplerine “Başvurunuz kabul edilmiştir” veya “Başvurunuz ret edilmiştir” şeklinde kısa mesaj ile bilgi verilecek. Bu yüzden E-Devlet’teki telefon numaranızın güncel olduğundan emin olun.

Başvurusu kabul edilen kişiler; otogar ve havaalanlarında oluşturulan Başvuru Masalarından T.C. kimlik numarasını ve belgesini göstererek seyahat edebilecek.

 E DEVLETTEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Editör: Haber Merkezi