Sınav sabahında yapılacak kahvaltı, sınav süresinde stres altında olan adayların daha rahat bir gün geçirmelerini ve odaklanmalarının kolaylaşmasını sağlarken istenmeyen mide bağırsak problemleri yaşanmasının da önüne geçiyor. Uzmanlar sınav öncesinde dışarıdan yemek yememeye dikkat edilmesini önerirken, iyi bir kahvaltı yapmanın sınavda zihni açacağı konusunda hem fikir. Peki, Sınav sabahı kahvaltı nasıl olmalı? Sınav sabahında ne yenmeli ne yenmemeli? İşte ayrıntılar…

SINAV SABAHINDA NE YENMELİ?

Stresi azaltan ve mutluluk veren (serotonin salgılayan) besinler

Tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, makarna, tam buğday unundan yapılmış kekler vb.
Peynir, süt ve yumurta
Muz, kivi çilek
Yeterli miktarda çikolata (fazla tüketimi B vitamin depolarını azaltır konsantrasyonu da düşürür)

NE YENMEMELİ?

Mayonez ve tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan uzak durun

Kişinin alışkanlığı olan daha önce yediğinde vücutta reaksiyon vermeyen besinler alınmalıdır. Besin zehirlenmeleri riski olduğu için bir gün öncesinde dışarıda yemek yenmemelidir.

Gaz yapacak gıdalar ve ağır yiyeceklerden kaçının

Sınavdan bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Başarıyı olumsuz etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli mümkün olduğu kadar hafif, yağsız besinler tüketilmelidir.

Çay kahve tüketimini azaltın

SINAV SABAHI KAHVALTI NASIL OLMALI?

Sınavda rahat etmek ve stresten uzaklaşmak için örnek kahvaltı menüsü mutlaka uygulanmalı.

ÖRNEK KALVALTI MENÜSÜ

*1 bardak meyve suyu (taze sıkılmış tercih edilir)

*1 dilim peynir

*1 yumurta (haşlanmış veya yağsız tavada omlet)

*1 tam ceviz veya 5-6 badem

*4-5 adet zeytin

*1 tatlı kaşığı pekmez

*1-2 dilim tam buğday ekmeği

*1 kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm

*Domates, salatalık

ZİHNİ AÇAN YİYECEKLER

Yumurta

Hafıza üzerinde olumlu etkileri olduğu kanıtlanan yumurtayı düzenli aralıklarla tüketerek hafızanızı güçlendirebilir ve sınava hazırlıklı bir hale gelebilirsiniz. Hafıza güçlendirici etkisi olan A,B,D ve B12 vitaminlerini içeriğinde barındıran yumurta zihin açıcı besinlerin başında geliyor.

Kırmızı lahana

Uzun süreli hafıza güçlendirici etkisi olan kırmızı lahana sınav öncesi tüketilecek besinler arasında yer alıyor. Sınav öncesi zihin açıcı yiyecekler arasında yer alan kırmızı lahanayı salatalarda kullanarak tüketebilirsiniz.

Bitter çikolata

Lezzetli tadıyla dikkat çekici bir tat olan bitter çikolata hafıza güçlendirici ve zihin açıcı bir etkiye sahip. Yüksek oranda kakao içeren ve güçlü bir antioksidan etkisi olan bitter çikolata konsantrasyon arttıran özelliği ile dikkat çekiyor.

Çilek

Sınav öncesi zihin açıcı yiyecekler arasında yer alan çilek, en çok sevilen meyvelerden birisi. Çileği sınava hazırlık sürecinde bol bol tüketerek konsantrasyonunuz üzerinde denge sağlayabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal içeriğinde yer alan kurkumin pigmenti beyin geliştirici etkisi ile dikkat çeken bir besin türü. Alzheimer plak oluşumunun da önüne geçen zerdeçal sınav öncesi zihin açıcı yiyecekler arasında yer alıyor.

Kuru yemişler

Fındık, fıstık, badem ve çok daha fazla kuru yemiş ruh hali üzerinde olumlu etkilerinin yanı sıra zihin açıcı olmaları ile tercih edilebilir. İçeriğinde bol miktarda vitamin, mineral ve protein barındıran kuru yemişleri sınava hazırlık sürecinde bol bol tüketmelisiniz.

Yağlı balıklar

Karides, ton balığı gibi yağlı balıklar zihin açıcı özellikleri ile dikkat çeken besinler arasında yer alıyor. Sınav öncesi tüketebileceğiniz zihin açıcı yiyeceklerden olan yağlı balıkları haftada en az bir kere tüketmelisiniz.

Su

Sınav öncesi zihin açıcı yiyecekler neler merak ediyorsanız en sık kullanılan su içmeye özen gösterebilirsiniz. Susuz kalması sonucunda kortizol hormonu salgılayan beyin, hafıza zorluğu çekebilir. Susuzluğunuzu gidererek zihninizi açabilirsiniz.

Ispanak

Hafıza güçlendirici etkisi ile öne çıkan ıspanak sağlıklı bir vücut için de en gerekli besin kaynaklarının başında geliyor. Ispanağı salata olarak ya da yemek biçiminde sıklıkla tüketmelisiniz.

Tahıllar

Zihin açıcı besinlerden birisi de tahıllar. Günlük hayatımızda sıklıkla tükettiğimiz tahılla beyin gelişimi, konsantrasyon eksikliği gibi sağlık sorunlarına da çare oluyor.

Patates

Zihnin daha verimli çalışmasını sağlayan patatesi sınav döneminde tüketmeniz tavsiye ediliyor. Sınav öncesi zihin açıcı yiyeceklerden birisi olarak patatesi tercih edebilirsiniz.

 

Editör: Haber Merkezi