Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte,  sinekler çoğaldı hal böyle olunca da pek çok kişiyi sinekten koronavirüs bulaşır mı endişesi sardı. Sıtma, sarıhumma, Dengue humması, zika, Batı Nil virüsü gibi tehlikeli hastalıkları bulaştırdığı bilinen sineklerden koronavirüs geçer mi sorusuna uzmanlar şimdiye kadar böyle bir vaka görülmediğine dair açıklama yapmıştı…

SİNEKTEN KORONAVİRÜS GEÇER Mİ?

Hem uluslararası hem de ulusal sağlık kuruluşları salgının görüldüğü ilk günden bu yana yaptıkları açıklamalarda şimdiye kadar karasinek ve sivrisinekten koronavirüs bulaştığına dair bir veriye rastlanmadığını ifade ediyorlar.

Uzmanlar, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) bulaşma yollarının en başta havayoluyla, enfekte kişinin öksürük, burun akıntısı, hapşırması sonucu damlacık şeklinde olduğunu ve hastalığın sosyal mesafe kurallarına (kişiler arası 1.8metre uzaklık) uymayan kişilerde daha sık görüldüğünü vurguluyor. Bununla birlikte, hastalık, virüsün bulunduğu yüz, burun, göz (gözyaşı kanalı) kanalından bulaşabiliyor.

SİNEKLE KORONAVİRÜS BULAŞIR MI?

Uzmanlar, koronavirüsün sivrisineklerden bulaşması için virüsün sivrisineğin salyasında veya bağırsağında çoğalması, öncelikle de sivrisineğin enfekte olması gerektiğini belirtiyor. Yapılan açıklamalara göre, Dünya Sağlık Örgütü de Amerikan Sivrisinek Kontrol Birliği, Hastalık Kontrol Merkezi de sivrisineğin Covid-19’a vektör olamayacağını kabul ediyor. Bunun sebebi sivrisineğin bulaş olması için önce kendisinin enfekte olması gerektiğidir. Ancak bu olmadığı için bulaştırması kabul edilmiyor.

Koronavirüs bulaştırıcılığıyla ilgili bir tespitin olmamasına rağmen, sivrisineğin pek çok başka ciddi hastalığı bulaştırdığına dikkat çekiliyor. Son on yılda dünya çapında hızla yayılan Dengue- Humması’nın (DENV) ve sivrisinek yoluyla bulaşan en önemli virüs hastalıklarından birisi olarak kabul ediliyor. Dengue ateşi virüsünün 4 ayrı serrotipi var yani 4 kez aynı hastalığa yakalanma riski bulunuyor.

Latin Amerika ve Asya ülkelerinde bu hastalığın ölümcül olabilen şekilleri rapor edilmiştir. Her yıl dünyada 100-400 milyon insanın Dengue virüsü ile infekte olduğu DSÖ tarafından bildiriliyor.

Sivrisinek yoluyla bulaşan öldürücü bir diğer hastalık da Sıtma-Malarya.  Dünya Sağlık Örgütü 2018’te 91 ülkede 228 milyon sıtma hastası olduğunu bildirdi. En çok Afrika’da görülen bu hastalığın üçte ikisi beş yaş altı çocuklarda görüldü. Bir diğer virüs enfeksiyonu 2015 Zika virüs salgınında 84 ülkede hastalık olguları rapor edildi.

 

Editör: Haber Merkezi