Ülkemizden gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen yurt dışındaki Türk vatandaşları ve yabancı uyruklu kişiler, artık tapu ve kadastro ile ilgili işlemleri Türkiye'ye gelmeden 5 ülkede açılacak temsilciliklerde tamamlayabilecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, "Fransa, Belçika ve Arap ülkelerinin de içinde yer aldığı 5 ülkede temsilcilikler açacağız. Şu anda 5 ülke netleşti, geriye kalan ülkelerle ilgili çalışmalara devam ediliyor" açıklamasında bulundu.

Adlı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne yurt dışında temsilcilik kurma yetkisi verilmesine dair açıklamalarda bulundu.

Yurt dışında temsilcilik açılmasıyla ilgili Berlin'de bir pilot uygulama gerçekleştirdiklerini belirten Mehmet Zeki Adlı, neredeyse 3 yıldır Berlin'de bir ofislerinin olduğunu ve elçilik bünyesinde hizmet verildiğini ifade etti.

Başka ülkelerden de bu konuyla alakalı ciddi talep oluşunca Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle diğer ülkelerde de temsilcilik açılmasıyla ilgili bir çalışma başlattıklarını söyleyen Adlı, Dışişleri Bakanlığı ile hangi ülkelerde temsilcilik açılacağı konusunda anlaşma sağlandığını belirtti. Temsilciliklerin gerekli kadrolar oluşturulduktan sonra hizmet vermeye başlayacağını belirten Adlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fransa, Belçika ve Arap ülkelerinin de içinde olduğu 5 ülkede temsilcilikler açacağız. Şu anda 5 ülke kesinleşti, geriye kalan ülkelerle ilgili çalışmalar da sürüyor. Hem ülkeler arasındaki ilişkiyi hem de mekânsal sorunların halledilmesini amaçlıyoruz. Temsilciliklerimiz elçilik kapsamında hizmet vereceği için çalışmaları Dışişleri Bakanlığıyla ortaklaşa sürdürüyoruz."

Temsilciliklerin açılma tarihinin oluşturulacak kadrolara bağlı olduğunu belirten Adlı, gerekli koşullar oluştuğunda yılbaşına kadar temsilciliklerin açılmasının planladığının altını çizdi.

"TÜRKİYE GAYRİMENKUL ALIM SATIMI KONUSUNDA RAĞBET GÖRÜYOR"

Ülkemizin gayrimenkul alım satımı konusunda yabancılar tarafından da rağbet gördüğünü ifade eden Adlı, şunları söyledi:

"Durum bu olunca da bizler, Türk vatandaşlarımızın ve yabancıların yaşadıkları yerlerde taleplerinin karşılamasını istiyoruz. Artık konut almak isteyenlerin Türkiye'ye gelmeleri gerekmeyecek, bulundukları ülkelerde alım ve satım işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilecekler. Eskiden bir gayrimenkul nerede bulunuyorsa alıcı ve satıcının gayrimenkulün olduğu yere gitmesi ve oradaki tapu müdürlüğünde işlem yapması gerekiyordu. Şu anda öyle bir zorunluluk yok. Taşınmaz, alıcı ve satıcı farklı yerlerde bulunabilir. Bu durumda dahi işlem yapabilecek durumdayız. Çünkü artık teknoloji buna izin veriyor. Bizim en büyük amacımız vatandaşın işlemlerini kolaylaştırmak, bürokrasiyi azaltmak. Bu noktada yeni sistemimiz büyük bir kolaylık sağlıyor."

Adlı, vekaletle yapılan satışlarda oluşabilecek sıkıntıların ve vekalet vermenin getirdiği maddi ağırlığının artık ortadan kalktığını ifade etti.

Editör: Haber Merkezi