İçinde bulunan taze nane ve maydanoz ile aroması, domates ve biber gibi mevsim sebzeleriyle vitamini çoğalan tarhana, sonbahar aylarında en çok yapılan kışlık hazırlıklar içinde ilk sıralarda bulunuyor. Peki, tarhana nasıl yapılır? İşte, hem sağlıklı hem de lezzetli bir tarhana yapabilmeniz için gerekli evde kolay tarhana yapılışı, tarifi, malzemeleri ve püf noktasına dair bilmeniz gerekenler…

TARHANA NASIL YAPILIR?

MALZEMELERİ

2 kilogram domates

2 kilogram kuru soğan

2 kilogram etli kırmızı biber

1 kilogram haşlanmış nohut

1 demet maydanoz

1 demet taze nane

1 kilogram süzme yoğurt

4 yemek kaşığı kaya tuzu

4 kilogram un (azar azar eklenecek)

1 tatlı kaşığı kuru maya

PÜF NOKTASI

Havalar sıcaksa kuru maya kullanmadan da tarhana mayalayabilir, ısı yoluyla ekşimesini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde kuru maya eklemeniz ve mayalandırma işlemini hızlandırmanız önerilir.

Bekletme aşamasında hamur fazlaca sulanırsa az miktarda un ekleyebilirsiniz. Kurutma işlemi güneş ısısına ya da kurutma yaptığınız yere göre günler sürebilir.

Sebzeleri kaynattığınız esnada açığa çıkan fazla suyu çorba yapımında kullanabilirsiniz.

Son kurutma işlemini tarhananın rengini almaması için yarı gölge bir yerde de yapabilirsiniz.

Toz tarhanayı bez poşetlerde de muhafaza edebilirsiniz.

EVDE KOLAY TARHANA YAPILIŞI TARİFİ

Uç kısımlarını aldığınız domatesleri iri parçalar halinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız etli kırmızı biberleri iri parçalar halinde doğrayın.

Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları dört eşit parçaya bölün. Maydanoz ve nane yapraklarını ayıklayıp bol suda yıkadıktan sonra kurutun.

Haşlanmış nohut, iri parçalar halinde doğranmış kuru soğan, kırmızı biber ve domatesi tencereye alın. Sebzeler sularını salacağı için az miktarda su ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın.

Pişirme işlemi sonunda püre haline gelen karışımı ocaktan alın. Ilınması için oda ısısında bekletin. İncecik kıyılmış yeşillikleri ekleyip aromalarının karışıma geçmesini sağlayın.

Fazla suyunu bırakması için karışımı ince delikli bir süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz püre karışımını mutfak robotundan geçirin.

Süzme yoğurt ve kaya tuzu ekleyip karıştırın. Ekşimesini kolaylaştırmak için kuru maya kullanacaksanız bu aşamada ekleyin. Azar azar elenmiş un ekleyip poğaça hamuru kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Oldukça büyük boy (hamurun kabarma payını hesaba katmalısınız) cam ya da çelik bir tencere içine aldığınız hamurun üzerini pamuklu bir bezle örtün. Oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde ortalama 3-4 gün kadar tutup günde 2-3 kez yoğurarak hamuru havalandırın.

Güneş alan bir yere temiz ve pamuklu bir bez serin ya da büyük boy tepsilere yağlı kağıtlar yerleştirin. Hamurdan aldığınız parçaları elinizle açıp kağıt ya da bezin üzerine serin. Gün içinde ters yüz ederek kurumalarını sağlayın.

Kenar kısımları tamamen kuruyan orta kısımları hafif nemli kalan kuru tarhanaları elinizle ufalayıp mutfak robotuna alın. Toz haline gelene kadar çektirin. İri parçalar halinde kalan tarhana hamurlarını süzgeçten geçirip aynı işlemi yeniden tekrarlayın.

Toz tarhanayı geniş tepsilere alıp aralarda karıştırarak gölgede kurutma işlemini sürdürün. Havalandırdığınız toz tarhanayı, temiz cam kavanozlara alıp kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra serin ve rutubetsiz bir yerde muhafaza edin.

 

Editör: Haber Merkezi