Tarihi Doku Ortaya Çıkacak

UNESCO’nun Paris’te yer alan merkez binasında düzenlenen törenle, ödülünü Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkan Yardımcısı Anna Magyar’dan alan Amasya Belediye Başkanı Mehmet SARI, Amasya kent merkezindeki 8500 yıllık tarihi ve kültürel dokuyla uyumlu, çevresel sürdürülebilirliği ve geri kazanım duyarlılığı olan bir dinlence merkezinin kurulmasını amaçlayan çalışmayla ilgili açıklamasında “Projeyle birlikte Amasya’nın tarihi dokusundaki zenginliğin de ortaya çıkacağını” belirtti.

Projenin yer aldığı 2050 m2’lik yıkılan eski belediye binası arsası, hemen yanındaki Sultan II. Beyazıt Camisi, 500 yıllık çınar ağaçları ve tam karşısında yer alan UNESCO dünya mirası geçici listesinde yer alan Pontus Kral Kaya mezarları, Harşena Dağı ve Yalıboyu Evleri ile tarihi açıdan stratejik bir öneme sahiptir. Böyle bir konuma sahip olan dinlence merkezi projesi ile tarihi ve kültürel doku ön plana çıkartılarak, çevresel sürdürülebilirlik konusunda da farkındalık yaratılmaktadır.

Doğaya Saygılı Modern Bir Yapı

Ekolojik bir yapı olarak tasarlanan bina teras yeşil çatısı ile karbon salınımının minimize edildiği kentsel alanlara hizmet etmektedir. Aynı zamanda, yağmur sularının biriktirilmesi ile binanın tüm yeşil alanlarının sulaması yapılırken, gri atık sular geri kazandırılıp rezervuarlarda kullanılarak su kaynaklarının verimli kullanımına katkı sağlanmaktadır.

Yeşil Kent Amasya Projesi, çevresel sürdürülebilirliği olan, tarihsel ve doğal dokuya uyumlu, kadın, yaşlı ve engelli dostu, yenilenebilir enerji kullanımı ve atık suların geri kazandırılması ile atık yönetimi konusunda da örnek bir proje olması açısından 2019 Uluslararası İdealkent Ödülü almaya layık görülmüştür.

Editör: Haber Merkezi