TOKİ kura çekiliş sonuçları için heyecanlı bekleyiş sona ermişti. 2021 yılı TOKİ para iadesi ne zaman yatar? kura çekiliş sonuçlarının belli olmasının ardından merak ediliyor. TOKİ'den ev alma hayali kuran vatandaşlar kura çekilişi sonrası ev tutmayınca hayal kırıklığına uğradılar. Peki TOKİ 100 bin sosyal konut para iadesi nasıl alınır? Peki 2021 TOKİ para iadesi nasıl alınır? TOKİ para iadesi hangi tarihte yatar?  

TOKİ BAŞVURUSU İPTAL OLAN KİŞİLER PARALARINI ALABİLİR Mİ?

TOKİ ev alma hakkı iptal olan kişiler için, eğer istekleri doğrultusunda haklarını iptal ederlerse ücret ödemeleri gerçekleşir. Kura çekiminden sonra kurada ismi çıkmayan vatandaşlara da ücret iadesi yapılır. Ancak, sözleşme imzaladıktan sonra veya eksik belge beyanında bulunan kişilerin iptal olan hakları yerine ücret iadesi verilmez. Bu ücretin geri verilmeyeceği hüküm sözleşmesinin maddeleri arasında da yer alır.

TOKİ BAŞVURU İPTALİ SONRASI ÜCRETLER NASIL GERİ ALINIR?

TOKİ ev sahibi olamayan kişilerin ücret iadeleri, genellikle iki iş günü içinde başvuruda bulunmuş vatandaşların kişisel bilgileri arasında vermiş olduğu hesaplara yapılır. Kimlik fotokopisi ve dekont belgelerinin başvuru yaparken kuruma teslim edilmesi şartıyla ücretler iade edilir.

TOKİ başvuru para iadesiTOKİ PARA İADESİ HANGİ TARİHTE YATAR?

TOKİ kurada hak sahibi olamayanlar ise başvuru bedellerini geri alıyor. Ancak yeni tip koronavirüs salgını sonucunda alınan önlemlerde vatandaşların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları istendiği şu günlerde Ziraat Bankası yoğunluk oluşturmamak için önemli bir işleme imza attı.

Bu kapsamda Ziraat Bankası tarafından başvuru yapıp kurada hak sahibi olamayan vatandaşlara başvuru ücretleri 2 iş günü içerisinde hesaplarına yatırılıyor. Bu durumda vatandaşlar bankaya gitmek zorunda kalmıyor.

TOKİ ALT GELİR GRUBU BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

TOKİ tarafından oluşturulan alt gelir grubu için istenen şartlar, şunlardır:

• T.C. vatandaşı olmak ve daha önce vatandaşlıktan çıkmamış olması gerekir.
• Yapılan projenin bulunduğu il içinde ikamet ediyor olması şartı aranır. (en az 1 yıl)
• Şehit Aileleri, Maluller ile Dul ve Yetimler için Yapılan projenin bulunduğu il içinde en az 3 yıldır ikamet ediyor olmak şartı aranır)
• Şehit Aileleri, Maluller ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç başvuru yapan kişinin daha önce TOKİ’den konut almamış veya konut kredisi kullanmamış olması
• Başvuru yapan vatandaşın kendisine, eşine ve vekaletinin bulunduğu çocuklarının üstüne herhangi bir mal veya mülk bulunmaması gerekir ancak Şehit Aileleri, Maluller ile Dul ve Yetimler bu şarttan muaf tutulur.
• Kişilerin 25 yaşını doldurmuş olması gerekir. (kura tarihinden değil başvuru tarihinden önce)
• Eşi vefat eden kadın vatandaşlar için yaş şartı aranmaz (çocuğu varsa)
• Haneye giren toplam gelirin aylık 6.500 TL olması gerekir. ( İstanbul hariç tutulmuştur ve İstanbul için bu rakam 7.000 TL olarak belirlenmiştir.)
• TOKİ başvurusunu bir aile içinde yanlıca bir kişi yapabilir. Ailenin yalnızca tek ferdine ev hakkı verilir.
TOKİ, yoksul grubu için oluşturduğu projeler için, bu şartlara ek olarak kişilerin bu şartları sağlamalarını istemiştir:
• Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olunması gerekir.
• 3294 Sayılı Kanun kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan faydalananlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na hiç sağlık primi ödememiş veya en fazla brüt asgari ücretin 1/3ünün si kadar sağlık primi ödemiş kişiler ve 2022 Sayılı Kanun kapsamında maaş alan kişiler faydalanabilir.

TOKİ’nin yoksul grubuna başvuru yapmış kişiler, eğer sahip olduğu durumları belgelerle kanıtlayamazlarsa TOKİ hakları iptal edilir.

 

Editör: Haber Merkezi