Tüm Yönleriyle Katarakt Hastalığı ve Tedavisi

   Katarakt bir göz rahatsızlığı olarak görülmektedir , gözün içerisinde yer alan  ve net görmemizde işe yarayan doğal merceğin geçen zamanın da etkisiyle saydamlığını yitirmesi  ile meydana gelmektedir. Matlaşan doğal mercek  hastalar için , net görememe hatta buğulanmış bir çerçeveden bakıyormuş gibi bir his verir.Bunun yanında  göze alınan  darbeler ,şeker hastalığı, göz içi iltihaplar, böbrek hastalığı, glokom, radyasyon, yüksek kan basıncı ve uzun süre kortizonlu ilaç kullanımı bu rahatsızlığa neden olabilmektedir. Katarakt nedenleri nelerdir diye bakıldığında sayılan bu etkenler öne çıkmaktadır.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Kataraktın önde gelen belirtilerinin arasında çift görme, görme seviyesinde azalma, gece görüşünde bozulma, ışığa karşı duyulan  hassasiyet, gözlük numaralarında meydana gelen sık değişimler  ve renklerde bulanıklaşma gibi etkenler oluşmaya başlar, bu belirtiler çoğunlukla  yaş ile paralel bir yol izlemektedir. Doğuştan katarakt hastalığına sahip olan bebekler de olabilmektedir. şeker hastaları, gözde fiziksel darbe alanlarda katarakt karşımıza çıkabilir.

   Katarakt görme duyumuzu tam anlamıyla kullanamadığımız ve bazen çekilmez bir durum haline gelen önemli bir göz rahatsızlığıdır. Genellikle  ileri yaşlarda daha sıklıkla  karşılaşılan katarakt erken teşhis ve doğru tedavi ile kolayca olumlu sonuçlar elde edilebilen bir sorundur. Katarakt, yüksek oranla daha sık yaşlılarda karşımıza çıkar fakat bebeklerde ve bazı hastalıkları olan kişilerde de rastlamak mümkündür.

Belirtileri arasında

  • Renklerin ayrıştırılması ya da algılanmasında zorluklar
  • Işığa karşı duyarlı olma özellikle de araba kullanırken  uyarıcı ışıkların sizi rahatsız etmesi
  • Gözünüzde perde olarak adlandırılan şeffaf bir yapının oluşması

Katarakt nasıl tedavi edilir ?

    Katarakt tedavisi için öncelikle bilinmesi gereken şey kendinizin aldığı kararlarla herhangi bir tıbbi krem gibi ilaçların uygulanmamasıdır. Çünkü tedavi ancak ameliyat ile mümkündür. Katarakt nasıl geçer teşhisi konan her hasta için nasıl bir operasyon planlanır yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Katarakt hastaları rahatsızlıklarının farkına vardıklarında mutlaka vakit kaybetmeden uzman doktora danışmalıdırlar ve kısa sürede farkedildiğinde tedavi sürecine olumlu yönde katkı sağlar ve önüne geçilmiş olur. Ya da katarakt ameliyatından sonraki süreci belirleyecek olan en önemli etken erken tedavidir. İleri bir boyuta ulaşan katarakt hastalığının tedavisi için uygulanacak olan operasyonlar erken teşhis ve tedavi  sonucunda alınan sonuçlar ile oldukça farklıdır. İlerleyen katarakt için zor bir tedavi süreci ve olumlu sonuçlanması olmaktadır. Katarakt tedavisinde lazer teknolojisi sonucunda da  hastalar için sağlıklı bir  yaşam kalitesi oluşturur ve hayatını olumlu yönde  etkileyecek önemli duyu organlarından birinin sağlığına kavuşması sağlanır.

    Katarakt tedavisi için kullanılan , en az lazer teknolojisi kadar önemli bir başka tedavi yöntemi ise göz içerisine yerleştirilecek olan yapay mercekler kullanılan teknolojidir. Gözde doğal merceğin özelliğini yitirmesi sonucunda  yerine geçen göz içi mercek seçimi, tedavinin hasta için belirleyici en önemli etkendir.

   Kataraktın yanı sıra, yakın, uzak ve orta mesafedeki bazı belli başlı  görme kusurlarına da çözüm getirebilen göz içi mercekler; tek odaklı, çift odaklı ve üç odaklı olmak üzere üçe ayrılır. En ileri teknoloji akıllı merceklerin kullanıldığı katarakt operasyonlarının ardından hastalar, bir daha asla gözlük kullanmaya maruz kalmazlar.Tedavi için hissedilen ve duyulan rahatsızlık ve belirtiler sonucunda mutlaka erken tanı ve tedavi için göz hastalıkları hastaneleri İstanbul ziyaret edilmelidir.

 Tedavi sonrası süreç nasıl olur ?

   Tabi ki tedavi sonrasında  göz genellikle bandajla kapatılır ve bu bandaj uzman doktorun belirlemiş olduğu süre boyunca gözde kalması daha sağlıklı olacaktır. Operasyon sonrasında  göze baskı yapmamalı ve ovuşturmamalısınız, kısacası temastan kaçınmalısınız. Eğer hastaneden ayrılacaksanız, araç kullanmak sizin için zor bir süreç olabilir . Normal yaşamınıza döndüğünüzde temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda detaylı bilgiyi doktorunuzun önerilerini dikkate alarak başlayabilirsiniz.

   Ameliyat sonrası verilecek olan ilaçlar (damla, pomat, tablet, şurup vs.) doktorunuzun size önerdiği şekilde uygulanmalı ve o  sürede kullanılması daha doğru olacaktır. Doktorunuzla iletişim kurmadan  ilaçlarınızı değiştirmeyin, azaltmayın veya kesmeyin verilen doz ve şekilde kullanımınızı verilen sürede kullanmanız iyileşme sürecinde size yardımcı olacaktır. Verilen ilaçların göze uygulanmasında hijyene önemle dikkat etmek gerekmektedir .Daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için erken teşhis ve tedavi hayatınızı kolaylaştıracak ve sizin için iyileşme süresi azalacaktır .Katarakt ameliyatı olanlarda yeniden katarakt ile karşılaşılmaz ve  operasyonla, merceğin içine yerleştirildiği zar zamanla kesifleşebilir. Katarakt ameliyatından belli bir süre sonra yine aynı şikayet ve belirtiler sizi rahatsız etmeye başlayabilir fakat bu katarakt değildir. Küçük bir operasyon ile giderilebilmektedir . Çocuklarda veya zarın çok kalın hale geldiği bazı durumlarda operasyon ile temizlemek gerekebilir.

Editör: Haber Merkezi