Ortak bir basın açıklaması yapan Kocaeli’deki ticaret ve sanayi odaları, TÜPRAŞ’ın genel merkezinin İstanbul’a taşınması iddialarına tepki gösterdi ve bunun Kabul edilemez bir haksızlık olduğunu ifade ettiler.

İş ve siyaset dünyası, merkezi Kocaeli’de bulunan TÜPRAŞ’ın İstanbul’a taşınacağı yönünde haberler çıkması üzerine büyük tepki gösterdi. Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Gebze Ticaret Odası ve Körfez Ticaret Odası konu ile ilgili olarak ortak bir açıklama yaptılar. TÜPRAŞ Genel Müdürlüğünün taşınması durumunda Kocaeli’nin maddi-manevi kayıplar yaşayacağı belirtildi. Durumu değerlendiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ise, TÜPRAŞ’ın hiçbir yere gidemeyeceğini vurguladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, AK Parti Derince İlçe Teşkilatı'nın 91. danışma meclisi toplantısında, konu ile ilgili değerlendirme yaptı. Bakan ile gerekli görüşmeleri yaptığını ifade eden Büyükakın, TÜPRAŞ’ın yetkililerinin genel müdürlüğü taşıma noktasında 3 yıl önce karar aldığını ancak vergi merkezini değiştirmeyeceklerini söylediklerini aktardı. Vergi merkezini değiştirerek böyle bir hata yapmayacaklarını umduğunu dile getiren Büyükakın, yaparlarsa da böyle bir kaçışlarının olamayacağını söyledi.

Konu hakkında ortak bir açıklama yapan Kocaeli iş dünyası, TÜPRAŞ’ın Kocaeli’de elde ettiği kazanımları ve genel müdürlüğü taşıma kararının hayata geçirilmesi durumunda oluşacak kentsel kayıpların bilinmesinde fayda olduğunu belirtti. TÜPRAŞ İzmit Rafinerisinin, kapasitesinin 11,3 milyon ton/yıl olduğunu ve toplamda 14,1 milyar dolar olan Kocaeli ihracatının 2.5 milyar dolarının, TÜPRAŞ tarafından gerçekleştirilmekte olduğunu ifade eden açıklamada, bu üretim ve ihracat performansında, sermaye ve teknoloji yanında kentte ikamet eden işgücünün katkısının da yadsınamaz olduğu da vurgulandı. Yapılan açıklamaya göre; rafineri faaliyetinin çevresel ve şehirsel etkileri, 50 yıldan fazla zamandır, başta Körfez ilçesi olmak suretiyle, Kocaeli yerleşimlerinin üstlendiği risk ve sosyal maliyetleri içermektedir.”

Açıklamada Kocaeli’nin, İstanbul ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin yüzde 11,82’sini karşılayan üçüncü il olduğunu ve 2017 yılı vergilendirme döneminde TÜPRAŞ’ın, 463 milyon 198 bin 696,74 TL vergi tahakkuk ettirdiği belirtildi. Bununla birlikte, büyükşehir belediyesi statüsüne sahip illerin, vergi gelirinden yüzde 6 oranında pay almakta olduğunu, TÜPRAŞ yönetiminin İstanbul’a taşınması durumunda, Kocaeli için, vergi geliri üzerinden belediye payının azalmasına neden olacağı aktarıldı.

Açıklamada, Üretim ve karlılığa katkı veren iş gücünün alın teri yanısıra, Sapanca’nın suyu, İzmit Körfezi’nin liman trafiği, deniz ve hava kirliliği gibi çevresel problemler ve ulaşım başta olmak suretiyle şehirsel maliyetlere katlanıldığı halde, belediye gelirleri bakımından dezavantaj eklenmesi kabul edilemez bir haksızlık olacaktır.”denildi.

Editör: Haber Merkezi