Merhum Türkeş MHP lideri olarak 1990’dan sonra ortaya çıkan dünya şartlarını Türklüğün lehine çevirebilmek amacıyla pek çok girişime imza atmıştır. Kıbrıs, Bulgaristan, Irak (Musul-Kerkük) ve Suriye Türklüğünün sorunları başta olmak üzere birçok önemli ve ikaz edici, ön alıcı çalışmalara imza atmıştır. Fakat 1990’lara gelindiğinde artık Türk birliği fikrinin kapsayıcı ifadesi olan Türk dünyasının iş birliği imkânlarının geliştirilmesi ve ilişkilerin yeni baştan sağlıklı bir şekilde kurulması için gerçekçi çalışmaların yapılması gerekiyordu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu yeni duruma göre gecikmeden yeniden yapılanmalıydı.

ORTAK ALFABE

Türkeş bu amaçla mesela 22 Ağustos 1992’de TBMM’de düzenlediği basın toplantısında yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını esas alarak “Yurt Dışı Türkler Bakanlığı” kurulmasını teklif etmiştir. Bu teklif gerçekleşmemiş ama TİKA ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi sonradan Türk dünyasına yönelik çok önemli işlere imza atacak kuruluşlar oluşturulmuştur.

Daha sonra bir vakıf kurdurtarak ilki 21 Mart 1993’te yapılan Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayları düzenletmiştir. İkincisi 21 Mart 1994’te İzmir’de yapılmış olan bu kurultayların üçüncüsü 24 Ekim 1995’te, dördüncüsü de 24 Mart 1996’da gerçekleştirilmiştir.

Ortak bir alfabe oluşturmaktan başlayarak Türk dünyasını birleştirecek, birlikte yürütecek pek çok kararın alındığı bu kurultayların sonuncusunda Türkeş, NAFTA ve AB benzeri bir ekonomik birliğin Türk Devlet ve Toplulukları arasında da kurulması gerektiğini, bu birliğin adının da “Avrasya Ekonomik Ticaret İşbirliği Antlaşması” olması gerektiğini belirtmiştir. Yine bu konuşmasında Türkeş, “Türk Dünyası Yazarlar Kurultayı”, Türkçe konuşan devlet ve toplulukları arasında büyük bir “Edebiyat Ödülü” ve “Uluslararası Televizyon Müzik Yarışması” düzenlenmesinin gereğini ifade etmiştir.

SONUÇ YERİNE

4 Nisan 1997 günü Rahmet-i Rahman’a kavuşan Merhum Bağbuğumuz Alparslan Türkeş, 8 Nisan 1997 Salı günü düzenlenen cenaze töreninde yoğun kar yağışı altında vatan toprağına tevdi edilmiştir.

Başkent Ankara o gün, o zamana kadar görmediği büyük bir kalabalığa şahitlik etmiştir.

Merhum Türkeş’in ektiği tohumlar yeşermiş, üç yüz milyonluk Türk Dünyası’nın temsilcileri O’nu son yolculuğuna birlikte uğurlamışlardır. Allah rahmet eylesin. Mekânı Cennet, Ruhu şad oldun. Yükselttiği üç hilal, Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Bey’in liderliğinde, evlatlarının emin ellerindedir!

BİTTİ

SEÇİLMİŞ KAYNAKÇA

“Alparslan Türkeş ile Mülakat”, Bizim Ocak Dergisi, Temmuz 1991.

Başbuğ Türkeş ve Dokuz Işık, Hazırlayan: İ. Bahar, Kamer Yayınları, İstanbul, 2017.

Tarihte Türkler ve Alparslan Türkeş, Cilt: I., Editör: E. S. Yalçın, Yeni Düşünce Yayınları, Ankara,
2012.

TURGUT, H., Türkeş’in Anıları Şahinlerin Dansı, ABC Yayınları, İstanbul, 1995.

TURHAN, M., Başbuğ Türkeş, Türklük – İslamiyet – Bölücülük ve Diğer Konular Hakkındaki
Konuşma, Mülakat ve Sözleri, 4. Baskı, Kripto Yayınları, Ankara, 2016.

TÜRKEŞ, A., 1944 Milliyetçilik Olayı, 2. Baskı, İstanbul, 1972.

UZMAN, N., Türkeş Konuşuyor, Alparslan Türkeş’in Hatıraları (1939-1961), Berikan Yayınları,
Ankara, 2017.

YALÇIN, E. S., “1944 Yılı Türkçülük – Turancılık Davası ve Alparslan Türkeş”, Siyasete Dair Yazılar-I (Ocak 1998-Nisan 2011), 2. Baskı, Berikan Yayınları, Ankara, 2017.

YALÇIN, E. S., Başbuğ Alparslan Türkeş, Berikan Yayınları, Ankara, 2017.