Koronavirüs dünya genelinde can almaya devam ediyor. Türkiye'de kaç kişide Hindistan varyantının görüldüğü merak konusu oldu. Vaka sayılalarının pik yaptığı ülkemizde Hindistan varyantı görülmeye başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hindistan vanyantının Türkiye'de görülmeye başladığını söyledi

TÜRKİYE'DE KAÇ KİŞİDE HİNDİSTAN VARYANTI VAR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İstanbul'da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı gözlendi. Bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip ediliyor." dedi.

29 Nisan Perşembe akşamı saat 19.00'dan 17 Mayıs Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek tam kapanma öncesi, Koronavirüs Bilim Kurulu video konferans yoluyla toplandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Aşı tedariki önümüzdeki iki ay için güçleşiyor, ancak sonra aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Üretilen aşıların üretim kapasitesi de artıyor.

Bildiğiniz gibi ülkemizde iki aşı kullanıma girdi. Üçüncü olarak ise Sputnik aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya girildi ve tedarik için bir anlaşma da yapıldı.

HİNDİSTAN VARYANTI BELİRTİLERİ

Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi'nden Türk Bilim İnsanı ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, Hindistan varyantı ile ilgili şunları söyledi;

Hindistan'daki varyant iki mutasyon içeriyor. Mutasyonlardan bir tanesi Kaliforniya varyantındaki mutasyonla aynı. Bu nedenle, bunun da (hücre içinde) daha hızlı bölünebildiği ve insan hücresine daha sıkı bağlanabildiği düşünülüyor. Spike proteindeki bahsettiğim mutasyondan dolayı, ilk çıkan virüs formuna göre hücreye daha sıkı bağlandığı için, daha çok virüs insan hücresine girebiliyor, hücreye giren virüs daha hızlı bölünebiliyor. Dolayısıyla enfeksiyon riskini de artırıyor. Hindistan'da bulunan iki mutasyonlu 'double mutant' dediğimiz bu varyantın, Hindistan'ın özellikle çok fazla Korona vakası bulunan bölgelerinde yüzde 20 oranında bulunduğu tespit edildi. Buradaki vaka artışlarının nedenlerinden birisi olarak düşünülüyor."

Haizran ayı itibariylede Biontech aşısının teslim alınan miktarı 30 milyonu geçmiş olacak. Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasında sürenin 6-8 hafta olmasına karar verilmiştir.

Önümüzdeki birkaç gün içinde faz-3 denemelerinin hazırlıkları başlayacak. Bu yaygın kullanım öncesi son aşamadır.

Şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türü İngiltere varyantlıdır. İstanbul'da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı gözlendi. Bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip ediliyor.

Editör: Haber Merkezi