Gastronomi noktasına ve kentin tarihini gün yüzüne çıkartma adına önemli projelerin geri sayımda olduğunun da altını çizen Başkan Vidinlioğlu, şehrin tüm dinamiklerinin aynı akorda vurması gerektiğini, ortak akılla hedefe hızla ulaşılacağını ve Kastamonu’nun tarihteki görkemli günlerini yakalayacağını düşündüğünü de ifade etti.

Başkan Vidinlioğlu konuşmasında şunları söyledi:

“KENTİN TARİHİ YÜZÜNÜ ORTAYA ÇIKARTMAK İSTİYORUZ

Nasrullah Meydanı ile Kale arasındaki dönüşüm için ilk etapta Sinanbey Parkı’ndan eski Belediye Binası’nı da içine alan 81 dönümlük alanın projesini hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mıza sunmuştuk. Bakanlığımız projemizi onayladı. En büyük sıkıntımız bu projeyle ilgili rezerv alanıydı. Belirlediğimiz rezerv alanıyla ilgili şuanda TOKİ incelemelerini yapıyor. Muhtemelen en kısa zamanda projemizi başlatmış olacağız diye düşünüyorum. Hedefimiz kentin tarihi yüzünü ortaya çıkartmak. Bu uzun soluklu bir işin ilk parçası olacak.

TEK TİP TABELA PROJESİNİ BAŞLATACAĞIZ

Tarihi Nasrullah Meydanı’mız şehrimize gelen turistlerin en uğrak noktalarının başında geliyor. Bu bölgede de tek tip tabela uygulaması yapmak istiyorduk ve projesini tamamladık. En kısa sürede bu uygulamaya da başlayacağız. Yine tarihi çeşmelerimizin aslına uygun restorasyonu için hazırladığmız projeler Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce onaylandı. Bu restorasyonlara da en kısa sürede başlayacağız. Sanat Okulu Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi’de Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce onaylandı. Bu projemiz kapsamında tarihi sokağımızda gerekli çalışmaları yapacağız.

TARİHİ KONAKLARIN RESTORASYONUNU BELEDİYE AHŞAP BİRİMİ YAPACAK

Çok değer verdiğim ve çok önem verdiğimiz bir iş tarihi konakların restorasyonudur. Bu doğrultuda ahşap birimi kuruyoruz. Ustalarımızla anlaştık. Hatta iki taş ustası ilave yaptık. Belediyemiz bünyesinde çalışacak ustalarımız. Tarihi konakların restorasyonunu belediye bünyesinde yapmış olacağız. KASMEK binamız da faaliyet gösterecek birimimiz. Eski Fen Edebiyat Fakültesi. Esnaf Odamızın binasını 10 yıllığına kiraladık. İlk dört katında onarım çalışmalarını tamamladık. En alt katını ahşap için ayırdık. Diğer katlarımızda ise meslek edindirme kursları verilecek.

YÖRESEL LEZZETLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIZ

Şehrin dinamiklerinin turizmin hangi alanlarına ağırlık vereceği noktasında ortak bir konsensüs da buluşmamız lazım. Bu olmazsa olmazımız. Ben öyle düşünüyorum. Çünkü güç dağıldığında istenilen verim alınamıyor. Yemek kültürümüz şehrimizin olmazsa olmazı noktasında. Pandemi bazı çalışmaları engelledi. Yeterince hız veremedik. Özellikle Turizm Fakültemiz ile birlikte yöresel lezzetlerimizi gün yüzüne çıkartmak önemli bir çalışma yapacağız. Unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizi kayıt altına alırsak gastronomi anlamında şehrimize yol aldırmış oluruz.

TARIM ŞEFLİĞİ KURACAĞIZ  

Köylerimizin nüfusu 50 yıllık sürede azaldı. Şehir nüfusu arttı. Üretmekten çok tüketen bir toplum olmaya başladık. Üretimi arttırmamız gerekiyor. Bunun için köylerde üretimi teşvik etmemiz gerekiyor. Büyükşehir belediyesi olmadığımızdan müdürlük kuramıyoruz ancak bu doğrultuda Tarım Şefliği kurmak için adımlar attık. Üretimi teşvik etmek istiyoruz. Atalık tohumlar benimde merakımdı.

Organik ürünlerle gastronomiyi desteklemeliyiz. Kendi atalık tohumumuzdan olmayan ürünlerle yapılan yemeklerden istenilen tadı alamıyoruz. Bu işi de böylelikle kendi tohumlarımızdan üretilen ürünlerle yapmamız gerektiği düşüncesindeyim.

ACEM HANI MART AYI İÇİNDE BAŞLAYACAK

Eski Belediye Binamızın üst tarafında bulunan tarihi hanımızda Gastronomi Merkezi oluşturmayı hedefliyoruz. Projede bazı eksiklikler olduğunu gördüm. Yeni bir çalışma yapılıyor. İnşallah mart ayı içerisinde çalışmalara başlayacağız. Proje yeniden düzenleniyor. Acem Hanı çok önemli bir yer. Yöresel ürünlerin nesilden nesile aktarılması ve bu ürünlerin satışının yapılması açısından çok önemli bir proje. Yine yöresel yemeklerin yapımının öğretilmesi açısından da önemli bir merkez olacak.

ONLİNE SATIŞ SİTESİ ÇALIŞMALARINDA SONA GELİNDİ

Geçtiğimiz yıl büyük bir firmamız siyez almak için Kastamonu’ya geldiğinde 50 ton siyezi birarada bulamadığı için başka bir şehirden siyez aldı. Bu beni ziyadesiyle üzdü. Bundan dolayı online satış sitesi kurulması için çalışmaları başlattım. Sona geldik. Hanımların ekonomiye mutlaka kazandırılması gerek. Mutfakta tencerenin kaynaması için hanımların ürettikleri ürünlerin paraya dönmesi gerekli. Üretilen yöresel ürünler, ahşap ürünler ve el işlerinin satışı kuracağımız online siteden yapılacak. Hem üretici kazanacak hem de Kastamonu’muzu bu anlamda tanıtmış olacağız. Ekonomiye de katkı sağlayacak bir proje. Burada üretilen ürünlerde Kastamonu figürleri kullanılmalı. Şehrimizin bir mührü olmalı. Bu doğrultuda da bir çalışma başlattım. Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Şehrin yol alabilmesi için Valilik, Belediye ve Üniversite üç saç ayağını oluşturmamız gerekiyor. Özel sektörün büyük katkısı olmalı. Sivil toplum kuruluşlarımızın katkısı olması. İnşallah Kastamonu tarihteki görkemli günlerini yakalayacaktır. Ben inanıyorum ki bunu en iyi seviyede yakalayacağız. Hepimiz aynı akorda vurur ve ortak aklı yakalayabilirsek hedeflerimize ulaşırız.”

Editör: Haber Merkezi