Atama kararlarına ilişkin çalışmaların kısa süre içinde tamamlanacağı öğrenilen Yüksek Askeri Şura kararları ile var olan komuta yapısının birlikteliğinin muhafaza edilmesi bekleniyor. YAŞ kararlarının, TSK'nın harekât etkinliğini daha da artırması ve yapılan nöbet değişiminin devam eden ve muhtemel operasyonlara olumlu yansımaya devam etmesi öngörülüyor.

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura’da alınan kararlar çerçevesinde 30 Ağustos 2019'dan itibaren geçerli olmak üzere 40 albay general ve amiralliğe yükselirken, 14 general ve amiral ise bir üst rütbeye yükseltildi.

Bir generalin 1 Eylül 2019'dan itibaren yaş haddi nedeniyle ve 47 general ve amiral ’in 30 Ağustos 2019 itibarıyla kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildiği YAŞ kararlarına göre, 313 albayın görev süreleri 2 yıl, 12 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Hava Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Erdoğan Gür ve 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral İsmail Günaydın Yüksek Askeri Şura kararları çerçevesinde terfi eden isimler arasında yer aldı. Terfi eden bir diğer isim olan Tuğgeneral İsmail Üner de, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekâtları Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi Komutanlığını yapmıştı.

30 Ağustos itibarıyla bir üst rütbeye yükseltilen isimler arasında bulunan İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Ali Serin Hava Kuvvetleri Karargahı'ndaki önemli isimler arasında yer almıştı.

Tuğgeneral olan Albay Aziz Adalı, Albay Gökhan Ergün ve Albay Gürel Erusta, FETÖ üyelerinin baskıları sonucu görevlerini bırakmak zorunda kalan ve darbe girişiminin ardından "yuvaya dönüş" kapsamında üniformalarına kavuşan isimler arasındaydı.

Deniz Komutanlığı’nda da terfiler yaşandı. Terfi eden isimler arasında FETÖ'nün kumpas davalarında yargılanan Kurmay albaylar Özgür Özcan Altunbulak, Mehmet Emre Sezenler, Erhan Aydın, Rafet Oktar, Refik Levent Tezcan bulunuyor.

YAŞ kararları ile tümamiralliğe yükseltilen isim Tuğamiral Yankı Bağcıoğlu FETÖ'nün bir başka kumpası olan Askeri Casusluk Davası'nda 3 yıl hapis yatmıştı. Bağcıoğlu’nun önceki görevi ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Harekât Başkanlığı idi.

Yüksek Askeri Şura kararları ile bu yıl sadece bir isim korgeneralliğe yükseltildi. O isim ise son dönemdeki başarılı çalışmalarıyla dikkati çeken Genelkurmay İstihbarat Başkanı Özsert oldu.

Balyoz davasından 31 ay cezaevinde kalan, bununla birlikte Çukurca'daki 2. Hudut Tugay Komutanlığı sırasında terörle mücadelede birçok önemli operasyonda görev alan Tuğgeneral Bahtiyar Ersay da terfi alan isimler arasına girdi.

Görev süresi uzatılan isimler arasında, Korgeneraller sırasında en kıdemli olan Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Korgeneral Şeref Öngay ile Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Metin Gürak yer aldı.

Editör: Haber Merkezi