Okulların kapalı olduğu dönemde, öğrenciler uzaktan eğitime devam etseler bile pek çok kişi okulların ne zaman açılacağı ve yaz tatilinde öğrencilerin okula gidip gitmeyeceği ve telafi eğitiminin nasıl olacağı konusunda araştırma yapıyor. Haberimizde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamaları ve yaz tatilinin olup olmayacağı ile ilgili bilgileri bir araya getirdik…

YAZ TATİLİ OLACAK MI?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle gerçekleştirilemeyen eğitimlerin telafisine dair dönemin bütün bir biçimde tekrar edilmesi ya da yaz tatilinin yapılmamasının söz konusu olmadığını dile getirdi.

Türkiye’nin Uzaktan eğitime en erken başlayan iki ülkeden biri olduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile televizyon aracılığıyla eğitimin devam ettiğini vurguladı.

Öğrenmede unutmanın misliyle çoğalmasının önüne geçmek amaçlı bu eğitimlerin verildiğini, verilmediği takdirde, öğrencilerin onarılamaz duygusal ve bilişsel kayıplar yaşayacağını belirten bakanlık yetkilileri, bu nedenle uzaktan eğitimin zorunluluğunu vurguluyorlar.

Telafi eğitiminde, okul zamanından kaybedilmiş sürelerin hızlandırılarak bir kısmının tamamlanacağını belirten yetkililer, bu eğitimlerin, okulların kapalı olduğu iş günü kadar yapılamayacağı konusunda hem fikir.

TELAFİ EĞİTİMİ NASIL OLACAK?

Öğretmenlerin tatilleri ve izinleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Millî Eğitim Temel Kanunu'nda yapılan değişiklikle düzenlendi. Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız olarak 2 ay izinli sayılacak, fakat bu 2 aylık izin dönemlerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikte saptanacak meslekle alakalı çalışmalara dâhil olmakla sorumlu olacaklar.

Rehberlik öğretmenleri; alan ve ders seçimi, tercih danışmanlığı, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak gerçekleşecek çalışmalarda ihtiyaç durumunda tatil ve izin dönemlerinde de görev alabilecek. Bu hâllerde rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamayacak.

İlçe, il ya da Türkiye genelinde genel hayatı etkileyen doğal afet, salgın hastalık, elverişsiz hava koşulları gibi sebeplerle eğitim öğretim faaliyetinin 2 haftadan fazla bir şekilde yapılamaması durumunda yapılacak telafi programlarının ders yılı içerisinde bitirilmediği hâllerde, yaz tatilinde gerçekleşecek öğretim ve eğitim faaliyetleri sebebiyle Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin izinleri kısalabilecek. Bu durumda öğretmenlerin izinleri bir aydan az olamayacak şekilde ayarlanacak.

İkinci görev olarak kurum/okul yöneticiliği yapanlar ve yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında görevli olanlar ile Bakanlık merkez teşkilatı ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan (yöneticilik dâhil) öğretmenler, senelik izinlerini Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre kullanabilecek.

Okul müdürleriyle müdür yardımcıları, tatil dönemlerinde okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek koşuluyla sırayla izin kullanabilecek.

 

Editör: Haber Merkezi