EMRE MÜFTÜOĞLU / TÜRKGÜN

BİLGİSAYAR FARESİ

JEST ve mimiklerle bilgisayar kontrolünün hayata geçmesiyle farenin de ortadan kalkacağı aşikar. Çünkü böylece ek bir kontrolcüye ihtiyaç duyulmadan bilgisayar üzerinde çeşitli komutlarla işlemler gerçekleştirilebilecek. Yani Siri en yakınımız olacak!

UZAKTAN KUMANDA

ÇOK yakın bir gelecekte uzaktan kumandayı aramak tarih olacak. Amerika Birleşik Devletleri, uzaktan kumandaların kısa bir zaman içinde döner ekran ve CRT TV’ler gibi yok olacağını düşünüyor.

İĞNE İLE TEDAVİ

GELECEKTE hemen her hastalığın tedavisinde iğne yerine hap kullanılması bekleniyor. Evet; iğneler çok daha hızlı şekilde sağlık problemlerini ortadan kaldırıyor. Ama bu etkinin önümüzdeki dönemlerde haplar için de geçerli olacağı tahmin ediliyor.

OTOMOBiL AYNALARI

OTONOM sistemlerin gelişmesiyle araçların sürücüsüz hale gelmesi yavaş yavaş yayılıyor. Aynaları kontrol eden herhangi bir sürücüye gerek olmadığından ayna ihtiyacı da ortadan kalkmış olacak. Audi, 2019’da yan aynaları olmayan otomobillerin piyasaya sürülmesiyle ilgili gerekli mercilere proje sundu bile. Kısa bir süre sonra birçok farklı otomobil şirketinin de Alman üreticinin izinden gitmesi bekleniyor. Önümüzdeki 20 yılda tüm araçların yerleşik kameralarıyla çevresini takip edeceği ve akıllı sistemlerle herhangi bir tehlike durumunda sürücü ya da yolcuların uyarılacağı belirtiliyor.

KABLOLU KULAKLIKLAR

AKILLI cihazlardaki kablolu şarj sistemi tamamen ortadan kalkıyor. Şu anda kablolu kulaklıklar çok fazla kullanılıyor olsa da önümüzdeki süreçte tamamen kablosuz kulaklıklara geçiş olacak. Çok daha ergonomik bir kullanım imkanı sunan kablosuz kulaklıklar hayatımızı işgal edecek!

ANAHTAR TÜRLERİ

EV ve otomobillere entegre edilen güvenlik teknolojileriyle, mobil uygulamalar vasıtasıyla kapıları kilitleme ya da açma gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. Ancak bu teknolojiler daha da ileri seviyeler alacak.

KARGO PAKETİ

BÜYÜK e ticaret sitelerinin bir kısmı teslimat konusunda yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Teslimatın hızlı ve güvenli şekilde gerçekleşmesi için drone’ların önümüzdeki dönemlerde çok yoğun şekilde kullanılması bekleniyor.

NAKİT PARA VE KREDİ KARTI

BANKA ve kredi kartlarının yaygınlaşmasıyla birlikte günümüzde nakit para kullanılamaz hale geldi. Artık her mağazada yer alan cihazlar, nakit para yerine kartla ödemeyi gerçekleştiriyor. Yakın zamanda artık kredi kartı kullanımının son bulması ve bunun yerine mobil ödeme sistemlerinin yaygınlaşması bekleniyor. Her ne kadar bu durum ülkemizde ağır aksak ilerlese de dünya genelinde birçok ülke mobil ödeme sistemlerini bolca kullanıyor. Haliyle Türkiye de dahil olmak üzere önümüzdeki senelerde ödeme sistemlerinde köklü değişiklikler olacak.

Editör: Haber Merkezi