Rapora göre, yakın dönem görünümün kırılgan seyretmeye devam etmesine karşın, ekonomi yılın ilk yarısında düzelmeler gösterdi. Raporda, ilaveten bu düzelme doğrultusunda, yabancı yatırımcıların artan ve acil satılık gayrimenkullere olan ilgisinin ivmeleneceği ifade edilirken, geçen dönemlerde son derece yüksek kaydedilen enflasyonun son iki ayda düşüş göstermesi ile beraber, alışveriş merkezleri ciro endeksinin tekrar enflasyonun üzerinde seyrettiği ve endeksin orta vadede giderek yükselmesinin öngörüldüğü belirtiliyor.

Acil satılık gayrimenkuller ofis pazarını tetikleyecek

Rapora göre 2. çeyrekte, yeniden eden İstanbul mahalli seçimleri ve Ramazan Bayramı sonrasında, enflasyonda son dönem kaydedilen düşüş ve gayri safi yurt içi hasılada (GSYH) görülen hafif yükseliş ile beraber, ofis yatırımlarına olan isteğin artması bekleniyor.
Acil satılık gayrimenkullerdeki artış ise kısa ve orta vadede fiyatları alıcı beklentilerine yaklaştıracağı ve ofis pazarındaki yatırım faaliyetlerini tetikleyerek ivme kazandırması öngörülüyor. Bunun yanı sıra, yılın ikinci çeyreğinde kiralama faaliyetleri kısıtlı kalmasına rağmen, beklenen isteğin önümüzdeki dönemlerde, kiracı lehine ortamın yakın gelecekte devam etmesiyle artacağı tahmin ediliyor.

Yeni kiralamalarda yüzde 50’ye yakın düşüş gözlendi

İstanbul’da ikinci çeyrekte toplam arzın, bir önceki çeyrekle aynı seviyede kalarak 6,35 milyon metrekare olduğunun ifade edildiği rapora göre, 2019’un ilk yarısında gerçekleşen toplam kiralama işlemleri aşağı yukarı 133 bin 700 metrekare olurken, ikinci çeyrekte bu, aşağı yukarı 48 bin 370 metrekare olarak gerçekleşti. İkinci çeyrekte gerçekleşen kiralama işlemlerinde, bir önceki çeyreğe ve geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında sırayla yüzde 43,31 ve yüzde 21,56 oranlarında önemli ölçüde azalma kaydedildi.

2019 ikinci çeyrek haziran sonuçlarına göre, İstanbul Levent’te metrekare başına birincil ofis kiraları ilk çeyrekteki rakamlarla aynı seviyeyi korurken; 2018’in aynı dönemine oranla değişikliğe uğramayarak 32 dolarda kaldı. Gayrettepe’de yüzde 9,5 düşüşle 19 dolara, Maslak’ta yüzde 17,4 düşüşle 19 dolara, İstanbul Anadolu Yakası’nda ise yüzde 12’lik düşüşle 22 dolara geriledi.

Söz konusu rakamlar İzmir’de yüzde 14,3 azalışla 12 dolar olurken, Ankara’da yüzde 13,3 düşerek 13 dolar olarak hesaplandı.

Diğer yandan, TL bazında ise İstanbul Levent’te metrekare başına birincil ofis kiraları 170 TL, Gayrettepe ve Maslak’ta 105 TL olurken, İstanbul Anadolu Yakası’nda 120 TL oldu. İzmir’deki metrekare başına fiyat İstanbul Levent’teki fiyatın yarısı olan 65 TL, Ankara ise 70 TL’de kaldı.

Editör: Haber Merkezi