Asgari ücret zammında pazarlık devam ederken gözler 2. toplantıya çevrildi. Asgari ücret zammı bu ay içerisinde belli olacak. Vatandaşlar ve çalışanlar "Asgari ücret zammı ne kadar, belli mi? Asgari ücret zammı kaç TL olacak?" sorularına cevap arıyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücretle ilgili son dakika açıklaması geldi. Asgari ücret konusunda "4 bin TL olacak" iddiaları ise konuşulmaya devam ediyor. 

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK, 4 BİN TL Mİ?

"Asgari ücret 4 bin TL olacak mı?" sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kesinlikle işçimizi zora sokmayacağız, onları memnun edeceğiz. Asgari ücrette en uygunu masaya yatırıp nihai kararımızı vereceğiz. İşverenin de alınan karardan memnun olması lazım." dedi.

asgari ücret

ASGARİ ÜCRET 2003'TE YÜZDE 37.48 ARTTI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında Türk-İş ev sahipliğinde, 9 Aralık'ta da TİSK ev sahipliğinde toplanacak. Bakan Bilgin çalışmanın dört oturumda tamamlanacağını açıklamıştı. AK Parti iktidarı döneminde asgari ücrete en yüksek zam 2003 yılında yüzde 37.48, 2015'te de yüzde 33.46 olarak gerçekleşti.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI 

AK Parti Genelbaşkanvekili Numan Kurtulmuş'tan asgari ücret konusunda şu açıklama geldi: "Yılbaşından itibaren herkesi tatmin edecek çok güçlü bir asgari ücret açıklanacaktır. Yine aynı şekilde bu hafta içinde sayın Cumhurbaşkanımızın sağlık çalışanlarıyla ilgili iyileştirme, seyyanen zamla ilgili düzenleme, öğretmenlik yasasıyla ilgili teklif Meclise geliyor. 3600 ek gösterge gibi, emeklilerin durumunun iyileştirilmesi ve diğer konularla ilgili çalışmalar nihai noktaya geliyor. Meclisteki bu bütçe trafiği geçtikten sonra inşallah bunları halledeceğiz, yoluna koyacağız ve vatandaşımızı asla enflasyonun ortaya çıkardığı bu ağır tablonun altında ezdirmeyeceğiz."

asgari ücretasgari ücret

ASGARİ ÜCRET SENARYOLARI

Türk-İş, hükümetin masaya yüzde 36.2'lik yeniden değerleme oranının üzerinde bir teklifle oturmasını isterken, asgari ücrete bu oranda zam yapılması halinde net maaş yaklaşık 3850 liraya yükselecek. Vergi ve prim indirimi içermeyen ücret senaryosuna göre; asgari ücret yüzde 31 artışla net 3700 lira, yüzde 34 artışla 3785 lira, yüzde 37 yükselişle 3870 lira, yüzde 39,76 artışla da da yaklaşık 3950 liraya yükselecek.

VERGİ İNDİRİMİ NE SAĞLAR?

Asgari ücretin tamamının bekâr işçi için vergi dışı bırakılması durumunda yüzde 31 artış senaryosunda işçinin eline geçen net ücret 282 TL daha artacak. 5 puanlık prim indirimi ve vergi indiriminin birlikte hayata geçirilmesi durumunda yüzde 31 artış senaryosunda işçinin eline geçen net ücret 1369 TL, yani yüzde 48 oranında artacak. Bu senaryoda brüt ücretteki artış yüzde 26 oranında kalsa bile işçinin eline geçen net ücret 1190 TL, yani yüzde 42 oranında artacak. Net ücret 4 bin lirayı aşacak.

Prim ve vergi indirimi yapılması halinde asgari ücretin işverene maliyetindeki artış da sınırlı kalacak.

Editör: Haber Merkezi