Pnömoni, gezgin ishali gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan Azitromisin'in corona virüse karşı etkili olduğu ve tedaviyi hızlandırdığı iddia ediliyor. Peki, Azitromisin ilacı nedir, nerelerde kullanılır ve gerçekten corona virüse karşı etkili midir? Haberimizde son günlerin en çok araştırılan konularını ele aldık. İşte ayrıntılar…

AZİTROMİSİN İLACI NEDİR?

Azitromisin protein sentezi inhibitörü makrolid grubu antibiyotiktir ve bir dizi bakteriyel enfeksiyonun tedavisinde kullanılanılır. Buna orta kulak enfeksiyonları, strep boğaz, pnömoni, gezgin ishali ve diğer bazı bağırsak enfeksiyonları dahildir.

CORONA VİRÜSTE ETKİLİ Mİ?

Fransız hükümeti tarafından yürütülen bir çalışmaya göre sıtma ilacı hidroksiklorokin (HCQ) ile azitromisinin Kovid-19 hastalarının tedavisinde etkili olduğu onaylandı.

International Journal of Antimicrobial Agents’ta yayımlanan çalışmaya göre, bu kombinasyonla yapılan tedavi, 36 Kovid-19 hastasında önemli ve umut verici sonuçlar verdi.

Philippe Gautreta yönetiminde yürütülen çalışma, HCQ ve azitromisin kombinasyonunu alan hastaların tamamının test sonuçlarının negatif çıktığını ve 6 günlük tedaviyle virüsten iyileştiğini gösterdi. Çalışma ekibi “Bakteriyel süperenfeksiyonu önlemek amacıyla, hidroksiklorokin ile tedavi edilen hastalardan altısı, günlük elektrokardiyogram kontrolünde, ilk gün 500 mg, sonraki 4 gün 250’şer gram olmak üzere azitromisin aldı.” dedi.

YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Yan etkiler; bulantı, karın ağrısı, kusma, şişkinlik, diyare, karaciğer transaminaz enzimlerinde geriye dönüşümlü bir yükselme, geçici nötropeni.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi