Hamile kadınların, baba adaylarının ve onların yakınların en çok merak ettiği şeydir doğacak çocuğun cinsiyeti. Cinsiyetin belli olabilmesi için bebeğin belli bir büyüklüğe ulaşması gerekir. Bunu öğrenmenin en etkili yollarından biri de ultrasondur. Erkekten gelen sperm hücresi cinsiyeti belirler. Konuyla ilgili araştıma yapan bireyler, bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur? Doğum öncesi cinsiyet nasıl belli olur? gib sorulara yanıt arıyor. Ayrıntılar haberde.

BEBEKLERDE CİNSİYET NASIL BELİRLENİYOR?

Her şeyde olduğu gibi bebek cinsiyetlerinde de belirleyici olan ana aktörler vardır.

İnsan vücudunda 23’er tane olmak üzere toplamda 46 kromozom mevcuttur. Erkeğin kromozomlarından 2 tanesinde bulunan kromozom, cinsiyeti belirler. (X,Y). Kadınlarda ise bu 2 kromozom türü (X,X)’tir. Hamileliğin oluşması için bu kromozomların yarılanması şarttır. Yani erkekteki (X,Y) kromozomu X ve Y olmak üzere ikiye ayrılıyor. Spermlerin bazıları X’ten bazıları da Y’den gelir. Kadınlarda ise bu X ve X olarak sınıflandırılır. Sperm ile birleşen yumurtadaki iki adet (X, X) kromozomuna erkekten gelen sperm hücresi cinsiyeti belirler. Burada X’in mi yoksa Y’nin mi dölleneceği şanstır. Sonuç olarak bebeğin cinsiyetini tamamen erkek belirliyor. Kadının yumurta hücresinin kromozomundaki x, erkeğin sperm hücresindeki x ile döllenirse kız, y ile döllenirse erkek oluyor.

bebekcinsiyeti

BEBEĞİN CİNSİYETİ NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Bebeklerde cinsiyet, dış üreme organlarının görülmesiyle anlaşılır. Bebeğin dış üreme organları hamileliğin 12. haftasıyla birlikte belirgin özellikler göstermeye başlar. Bu hafta itibarıyla ultrason ile bebeğinin cinsiyet tahmini yapılabilir ancak yanılma payı yüksektir. Bu yüzden birçok hamile kadın, genellikle 16 ila 20 hafta arasında yapılan gebelik ultrasonlarında bebeklerinin cinsiyetini öğrenebilir.

Editör: Haber Merkezi