YAVUZ MÜFTÜOĞLU /TÜRKGÜN GAZETESİ

2013 yılından bu yana kule vinç kiralama hizmeti veren, 2018 yılı itibarıyla makina parkuruna dış cephe platformu ve yük asansörlerinide ekleyen FNS Makina Genel Müdürü ve firma ortağı Ahmet Selman Sönmez ile konuştuk. Büyük maliyetler tutan kule vinçlerin satın almadan ziyade, kiralama olarak tercih edilmesi üzerine sektöre adım attıklarını söyleyen Ahmet Selman Sönmez, “Makinalar, şehrin her tarafında görülmeye başlandığı anda bizde merak oluşturdu. Araştırdık ve o zamanlar yeni başlayan yerli üretimi desteklemek ve inşaat sektöründeki yükseliş trendinin içinde bulunmak için FNS Makina’yı kurduk” dedi.

KULE VİNÇLERİ BOYAYIP YENİ GİBİ KİRAYA VERENLER VAR

İnşaat sektöründe yaşanan her olumsuz durumun kendilerini de paralel yönde etkilediğini söyleyen Ahmet Selman Sönmez, “2019 zor geçti ancak alınan tedbirler işe yaradı. Dövizdeki ani yükseliş nedeniyle, makina alımlarımızı geçici olarak durdurmak zorunda kaldık. Kule vinçler dövize endeksli. Fakat sektör yeniden kendine geldi. Ve biz de yatırımlarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Ülkemize güveniyoruz ve yatırım yaparak bu ülkeye hizmet edeceğimizi biliyoruz. Şu anda makinalarımızın yüzde 80’i hizmet veriyor.” dedi. Kule vinçlere ruhsat verilmediğini, sadece üretici firmaların kimlik verdiğini söyleyen Sönmez, servis konusunda kendi bünyesinde profesyönel ekip oluşturduklarını, kiralık vinçlerde oluşabilecek arızalara anında müdahale ettiklerini söyledi.

Kule vinçlerin birkaç saatlik arıza vermesinin, kiralayanlar için büyük iş kayıplarına yol açtığını söyleyen Sönmez, bugüne kadar Türkiye’nin onlarca şehrinde, yüzlerce makinanın sorunsuz bir şekilde hizmette bulunduğunu belirtti ve sektörle ilgili şu uyarılarda bulundu:

Firmalar sadece fiyatı baz alarak kiralama ve satın alma yapıyorlar. Bu yanlış. Piyasada bir iki kule vinç alıp hizmet verenler var. Oysa bu iş o kadar kolay değil. Kiraya verilen makinaların kira sonrası, servis noktasında hizmet kapasitelerinin olup olmadığına dikkat edilmeli. Ayrıca bazı uyanıkların, 30 yıllık vinçleri boyayıp 5 yıllık gibi kiraya verdiğini duyuyoruz. Bakımları düzgün yapılmış kule vinçlerin ömrü 20 sene olarak öngörülüyor. Bu tarz eski makinalara sınırlama gelmesi gerekmekte. Denetim mekanizmasının çalışması gerekiyor. Eski makinalar, binlerce insan için ciddi tehlike saçıyor.

Büyük ölçekli projelerde FNS imzası var

Türkiye’de önde gelen birçok projeye hizmet veren FNS Makina, halihazırda TOKİ’nin şantiyelerinin yanı sıra, Yedi Mavi, Deniz İstanbul ve NEF gibi büyük ölçekli projelerde kule vinçlerini çalıştırmaya devam ediyor.

Makina parkuru genç ve diri olmalı

Kule vinçlerin, sektörün durumuna göre 5 ila 10 sene içerisinde yatırımını geri döndürdü- ğünü dile getiren FNS Makina Genel Müdürü ve aynı zamanda firma ortağı Ahmet Sel- man Sönmez, “Bu işte ‘Biz olduk’ diye bir şey yoktur. Teknoloji geliştikçe yeni ürünleri takip ediyor, parkurumuzu sürekli genç ve diri tutmaya gayret gösteriyoruz. Sıkıntılı günleri geride bıraktık” şeklinde konuştu.

FNS MAKİNA, HER SENE ARTTIRDIĞI MAKINA PARKURU İLE KULE VINÇ, DIŞ CEPHE PLATFORMU VE YÜK ASANSÖRÜ GİBİ ALANLARDA İNŞAAT ŞİRKETLERİNIN DESTEKÇİSİ

Editör: Haber Merkezi