"Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü" dolayısıyla ATO Congresium'da gerçekleşen etkinlikte Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı da okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yer altı ve üstü su kaynaklarının korunması, çölleşmeyle mücadele ve iklim değişiklikleri gibi sorunların çözümü, tüm insanlığın iş birliğiyle mümkün olacaktır." açıklamasında bulundu.

Dünyanın küresel ısınma, kuraklık, susuzluk, çölleşme, biyolojik çeşitliliğin azalması gibi ciddi ve büyük çevre felaketleriyle mücadele ettiğini söyleyen Erdoğan, mesajında şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye, ekoloji ve tabiat varlıkları bakımından zengin bir ülkedir. Bu zenginliğin kıymetini bilmek ve bu mirası gelecek kuşaklarımıza daha da geliştirerek aktarmak için tüm gücümüzle çalışacağız. Denizlerin, okyanusların, yer altı ve üstü su kaynaklarının korunması, çölleşmeyle mücadele ve küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri gibi sorunların çözümü, tüm insanlığın iş birliğiyle mümkün olacaktır. Gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakabilmek için tüm vatandaşlarımızı daha da duyarlı olmaya çağırıyorum."

"Bugüne kadar 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de konuşmasında çölleşmenin, dünyayı tehdit eden ve gün geçtikçe büyüyen, savaşlardan daha tehlikeli ve sinsi bir tehdit olduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin (UNCCD) yürürlüğe girdiği 17 Haziran 1994'ten beri çeyrek asrın geride kaldığını ifade eden Pakdemirli, bu süreç zarfında ülkelerin bir araya gelerek pek çok çalışma yaptıklarını ve konferanslarda kritik kararların altına imza atıldığını söyledi.

Pakdemirli, ülkemizde her yıl 50'ye yakın ülkeden, 100’e yakın uzmana, çölleşmeyle mücadele konusunda eğitim verildiğini belirtirken, 2018 sonu itibariyle 800'ün üzerinde yabancı uzmanın bu kapsamda eğitim aldığını açıkladı.

Bakan Pakdemirli sözlerine, Türkiye'nin son 17 yıldaki çalışmalarıyla çölleşme ve erozyonla mücadelede büyük adımlar attığını söyleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği sayesinde bugüne kadar 4,5 milyar fidan toprakla buluşturuldu. Hedefimiz, 2023 yılına kadar dünya nüfusu kadar yani 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak." diyerek devam etti.

"Önlemlerimizi almalıyız"

Çölleşmenin sosyal etkilerine de vurgu yapan Bakan Pakdemirli, "Çok geç olmadan, araziler üretkenliğini tamamen kaybedip topraklar insanlar için tamamen yaşanılmaz bir yer olmadan önlemlerimizi almalıyız. Bu önlemleri alırken de sadece kendi topraklarımızı değil küresel olarak tüm toprakların korunması gerektiği ilkesi ile hareket etmeliyiz." ifadesini kullandı.

Diğer mesajlar

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Ahmet İpek de toprağın yok edilmesinin başta gıda kıtlığı, açlık, göç, işsizlik, yoksulluk, savaş ve istikrarsızlık olmak üzere ciddi ve büyük sonuçları olabileceğini söyledi.

Bu durumun dünyada 1 milyardan fazla insanı sosyal, çevresel ve kültürel açıdan etkileyebileceğinin altını çizen İpek, "Toprakların korunması, tabii kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve gıda güvenliğinin sağlanması için küresel ölçekte çölleşme ve erozyonla mücadele etmemiz bir zorunluluktur." açıklamasında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, video mesajında, dünyada her yıl 24 milyar ton verimli toprağın kaybedildiğini belirtti. Kurak alanlarda oluşan tahribatın gelişmekte olan ülkelerin gayri safi milli hasılasında yılda yüzde 8'lik düşüşe yol açtığını söyleyen Guterres, "Bizler bu eğilimleri acilen tersine çevirmek mecburiyetindeyiz. Toprağı korumak, ıslah etmek ve daha iyi kullanmak suretiyle zorunlu göçü azaltabilir, gıda güvenliğini artırabilir ve ekonomik büyümeyi teşvik edebiliriz" değerlendirmelerini yaptı.

UNCCD İcra Direktörü İbrahim Thiaw ise verimli arazilerin yüzde 25'inin kullanılamaz halde geldiğini belirterek, geleneksel bilgilerimizin teknolojiyle birleştirilmesi halinde 150 milyon hektarın 2030'a kadar yenilenebileceğini, tarımla uğraşan küçük çaplı işletmeler için 50 milyar dolar kadar ek gelir oluşturulabileceğini ve 200 milyon kişiye besin sağlanabileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından, etkinlik kapsamında düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Bakan Pakdemirli, yarışmaya katılan fotoğraflardan oluşan serginin açılışını da yaptı.

Editör: Haber Merkezi