25 Eylül Tarihinde Yayın Hayatına adım attığımız gün bu köşede “Emeklilik için yaş şartına, işsizlik sigortası çözüm olabilir mi ? Başlığı ile çözüm önerilerimizi aktarmıştık.

Milliyetçi Hareket Partisinin iyi niyetli çözüm önerisinin ardından ,bazı siyasi partiler de bu işte bizde varız imajı oluşturmak için, temelsiz, çözümsüz kanun teklifi verdiler.

Milliyetçi hareket partisi tarafından hazırlanan kanun teklifinin içeriği son derece yapıcı,  çözüm odaklı, dayatmadan uzak bir teklifti.

Milliyetçi Hareket Partisi ile İktidar partisi aralarında bir uzlaşma zemini bularak, oluşturulan ittifak  içinde  Ekonomik yapımıza zarar vermeden, mağdur olan vatandaşlarımızın sorununu çözecek bir çalışma yapabilecek iken;

Her zaman kaostan, kirli siyasetten beslenen ,başkalarının başarısını gölgelemekten çıkar devşiren, Ülkesi için bir çivi çakmayan, çakanlara da ayak bağı olan, yıllarca Sosyal Güvenlik sistemini yönetmiş-yönetememiş bir partinin lideri ve onun kandil bağlantılı yandaşı siyasiler  ağa babaları tarafından kendilerine verilen görevi yerine getirmek suretiyle ,emeklilik’ te yaş ’a takılanların sorununu çözümsüz hale getirdiler.

Şimdi de utanmadan kalkıp, Milliyetçi Hareket Partisinin tutumunu eleştirip, bak biz yapacaktık Milliyetçi Hareket Partisi engel oldu algısı oluşturmaya çabalıyorlar.

Siyasi geleceğini algıya bağlamış Siyasetçinin de Siyasi Partinin sonu bellidir. Sizin bu kirli siyasetiniz tutmaz tutmayacak.

Bu meseleyi Siyasi düzlemden çıkararak bilimsel ve Teknik açıdan ele alarak çözmek pek ala mümkün. Bunu da yapacak irade Milliyetçi Hareket Partisi ile İktidar partisidir. Yeter ki eli kanlı katiller ve  işbirlikçileri gölge etmesin İhsan istemeyiz.

Doğum borçlanmasında son durum

Bugünlerde sıkça üzerinde tartışılan doğum borçlanması Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilk olarak 5510 sayılı Kanun’la ortaya konmuş, daha sonra konunun uygulamasını belirlemek üzere genelge ve tebliğ yayımlanmıştır. Tebliğ ve genelge, kanunda belirtilen şartlara ek şartlar getirmiştir. Söz konusu hukuki durum son olarak Yargıtay tarafından reddedilmiştir.

Mevcut durumdaki borçlanma hakkı, Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra gerçekleşen doğumların borçlanılmasına imkan verdiği için ,erkelerdeki askerlik borçlanması ile mukayese edildiğinde eşitsizlik yarattığı gerekçesi ile şu günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine verilmiş bir kanun teklifi mevcuttur.

Uygulamadaki doğum borçlanması ;

Sigortalı kadının, 3 defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanabilmektedir. Borçlanma yapabilmek için kendilerinin veya kadının vefat etmesi halinde geride kalan hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları gerekmektedir. Ayrıca  kadının, doğum nedeniyle çalışamadığı iki yıllık süreyi borçlanabilmesi için;

Sigortalı kadının doğumdan önce çalışmaya başlayarak sigortalılık şartını yerine getirmesi,

Doğumun, çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi,

Doğumdan sonra, adına prim ödenmemesi ve borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması gerekmektedir.