FETÖ'nün "çatı yapılanması"na dair mahkeme süreçleri devam ediyor. Düzce’de görülen davada yargılanan 77 sanıktan 48’i hakkında hapis cezası kararı verildi. Sanıkların hapis ceza süreleri ise, 2 yıl 2 ay 15 gün ile 12 yıl 6 ay arasında değişiyor.
 
Düzce'de, FETÖ/PDY'nin "çatı yapılanması"na ilişkin soruşturma kapsamında açılan 23'ü tutuklu 22'si firari 77 sanıktan 48’i hapis cezasına çarptırıldı. 2. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşen karar duruşmasında, mahkeme heyeti sanıklara verilen 2 yıl 2 ay ile 12 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası miktarlarını ilan etti.
 
Mahkeme heyetinin vermiş olduğu karar göre "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 48 sanığa 2 yıl 2 ay 15 gün ile 12 yıl 6 ay süreleri arasında değişen hapis cezası verildi.
4 sanığın beraatine karar veren mahkeme heyeti, 25 sanığın dosyasının ise ayrılması kararını verdi.
Heyet, hapis cezasına çarptırılan, bununla birlikte aldıkları ceza miktarı ve tutuklu kaldıkları süreyi değerlendirdiği R.G. ve A.İ'yi hükmen tahliye ederken, ceza ve kuvvetli kaçma şüphelerinin olması sebebiyle tutuksuz yargılanan sanıklar M.Ş.Ö. ve F.D. hakkında yakalama emri verilmesine hüküm verdi.
Diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devam edilmesi ise heyetin diğer bir kararı oldu.

6 Şubat'ta açıklanan Cumhuriyet Savcısı’nın mütalaasında, firari durumda bulunan 22 sanığın dosyasının davadan ayrılmasını istedi. Savcı firarı sanıklar "il abisi" S.M.G. ve "il ablası" E.Ö. ile örgütün "mahrem imamı " eski öğretmen V.E' hakkında "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan on yıldan onbeşer yıla kadar hapis cezası isteminde bulunmuştu.

48 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10'ar yıla kadar cezaya çarptırılmasını isteyen savcı, 11 sanığın verdikleri ifadelerin etkin pişmanlık hükümleri kapsamında değerlendirilmesini talep etmişti.

4 sanığın beraatini isteyen iddia makamı, ve tutuksuz sanık A.B'nin, dosyaya eklenen yeni deliller ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığının anlaşılması dolayısıyla tutuklu yargılanması ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamı talebinde bulunmuştu.

FETÖ/PDY'nin ildeki çatı yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 77 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamalarıyla 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan talep edilmişti.

Sanıkların, örgütün il genelindeki faaliyetlerini planladıklarına yer verilen iddianamede, örgüt hiyerarşisi çerçevesinde çeşitli sohbet, himmet ve burs toplama gibi faaliyetleri organize ederek örgüt üyelerinin tam bağlılıkla örgüt bünyesinde kalmasını sağlamaları da yer almıştı.

 

Editör: Haber Merkezi