Greyfurtların rengi beyaz veya sarıdan pembe ve kırmızıya kadar değişir. Asitli, acı ve tatlı ve şekerli tatlarda çeşitlilik gösterir. Bu meyveler berrak, sağlıklı bir cildi destekler, birçok hastalık ve durum için riski azaltmaya yardımcı olabilir ve hatta sağlıklı ve çeşitli bir diyetin parçası olarak kilo vermeye yardımcı olabilir. Meyve suları ve kabukları besinsel fayda sağlar.

Faydaları

Greyfurtlar kalorileri düşüktür, ancak besin maddeleri ile doludur ve mükemmel bir A ve C vitamini kaynağıdır.

Pek çok çalışma, greyfurt gibi bitkisel gıda tüketiminin arttırılmasının obezite, diyabet, kalp hastalığı ve genel ölüm riskini azalttığını göstermiştir. Ayrıca sağlıklı bir cilt, daha fazla enerji ve daha düşük toplam ağırlığa katkı sağladığı söylenir.

1) Kilo kaybı

Kimileri kilo kaybına faydaları nedeniyle greyfurtun mucize bir yiyecek olduğunu savunuyor. Çalışmalar greyfurtun kan basıncı ve lipid seviyelerinde iyileşme gösterdiğini göstermektedir.

Kan basıncı ve lipid düzeyleri obeziteye bağlıdır ve ileriki çalışmalar kilo kontrolü ve obezitenin önlenmesi için uzun vadeli faydalar gösterebilir.

2) İnme

Daha yüksek miktarda flavonoid yemek, kadınlar için iskemik inme riskini azaltabilir. Flavonoidler, portakal ve greyfurt gibi narenciye meyvelerinde bulunan bileşiklerdir.

İskemik inme riski, yüksek miktarda narenciye tüketenlerde, düşük miktarları tüketen kadınlara göre yüzde 19 daha düşüktü.

3) Tansiyon ve kalp sağlığı

Greyfurttaki lif, potasyum, likopen, C vitamini ve kolinin güçlü besin bileşimi sağlıklı bir kalbin korunmasına yardımcı olur.

Bir çalışmada, günde 4069 miligram (mg) potasyum tüketenlerin iskemik kalp hastalıklarından daha az potasyum tüketenlere kıyasla yüzde 49 daha düşük ölüm riski vardı.

Potasyum alımının arttırılması, güçlü vazodilatasyon etkileri nedeniyle kan basıncını düşürmek için de önemlidir. Vazodilatasyon arterleri genişletir.

4) Kanser

Greyfurt, C vitamini gibi zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bunlar, kansere neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumuyla mücadelede yardımcı olabilir. Likopen alımı, bazı çalışmalarda prostat kanseri riskindeki azalma ile ilişkilendirilmiştir.

5) Sindirim

Greyfurt, su ve lif içeriği nedeniyle, kabızlığın önlenmesine ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliğin geliştirilmesine yardımcı olur.

6) Nemlendirme

Greyfurt yüzde 91 sudan oluşmaktadır. Bu onu en nemlendirici meyvelerden biri yapar. Greyfurt ayrıca elektrolitler ve dehidrasyonu önlemek için hazır olması gereken harika bir atıştırmalıkla doludur.

7) Cilt

Greyfurt sağlıklı bir cilt ile ilişkilendirilmiştir. Ancak, güneşte çok fazla zaman geçiren insanlara dikkat edilmesi önerilir.

Antioksidan C vitamini, güneş ve kirliliğin neden olduğu cilt hasarlarına karşı mücadelede, kırışıklıkları azaltmada ve gıdalarda yenildiğinde veya cilde uygulandığında genel cilt dokusunu iyileştirmede yardımcı olabilir.

C vitamini, cildin ana destek sistemi olan kollajen oluşumunda hayati bir rol oynar. Düzenli nemlendirme ve A vitamini sağlıklı görünen bir cilt için de çok önemlidir. Greyfurt bunlardan ikisini de sağlar. Ancak bir çalışma, yüksek miktarda narenciye suyu alımının bir kişiyi daha yüksek melanom riski altına sokabileceğini göstermektedir. Melanom cilt kanserinin en ölümcül şeklidir.

Daha fazla araştırma yapılması gerekiyor, ancak bu risk ile ilişkili mekanizma, bu meyvenin cildi güneşe karşı daha duyarlı hale getirdiğine inanılan bileşiklerin yüksek olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle, orta miktarda narenciye suyu tüketin ve güneşin ne kadar zaman harcadığına dikkat edin

8) Astım önleme

Yüksek miktarda belirli besinleri tüketen kişilerde astım gelişme riski daha düşüktür. Bu besinlerden biri greyfurtta bulunan C vitaminidir.

Beslenme

Bir bardak pembe, kırmızı veya beyaz greyfurt şunları içerir:

  • 74 kalori

  • 0,23 gram (g) yağ

  • 0 g sodyum

  • 0 g kolesterol

  • 18.58 g karbonhidrat

  • 1.45 g protein

Her gün bir bardak greyfurt yemek, bir kişinin C vitamini ihtiyacının yüzde 132'sini, önerilen A vitamini alımının yüzde 43'ünü, kalsiyum ihtiyacının yüzde 5'ini ve önerilen magnezyum alımının yüzde 3'ünü sağlayacaktır.

Greyfurt ayrıca az miktarda

  • E vitamini

  • Tiamin

  • B2 vitamini

  • Niasin

  • Folat

  • Pantotenik asit

  • Potasyum

  • Fosfor

  • Manganez

  • Çinko

  • Bakır

Ayrıca, likopen, beta-karoten ve aktif bitki bileşikleri içeren güçlü antioksidan yararları sağlarlar.

Editör: Haber Merkezi