12 ayın sultanı Ramazan ayını karşılamamıza günler kala hazırlıklar başladı. İslam âlemi için büyük önem taşıyan mübarek Ramazan ayında oruç ibadeti büyük bir sevinçle yerine getirilecek. Peki, ilk sahur ve oruç ne zaman? 2020 Ramazan ne zaman? İşte tüm merak edilenler...

2020 RAMAZAN NE ZAMAN?

 Hicri takvime göre 9.ay olan Ramazan ayı, 24 Nisan 2020 tarihi itibariyle başlayıp 23 Mayıs 2020 tarihinde de son bulacaktır.

İLK İFTAR VE SAHUR NE ZAMAN?

Ramazanın ilk sahur’u 23 Nisan gecesini 24 Nisan sabahına eriştiren gün yapılıp, ilk iftar ise 24 Nisan akşamı oruç açılacaktır.

DİYANET’TEN SORULARA YANIT

Din İşleri Yüksek Kurulu, yeni tip korona virüs salgını sebebiyle Ramazan ayı ve oruç ibadetiyle ilgili vatandaşlardan gelen sorular üzerine, kimlerin oruç tutup kimlerin tutamayacağına dair tüm sorulara yanıt verdi.

İslam aleminin ilkelerine göre her ibadetin ifa edileceği zaman, mekân ve şartlar vahiy yolu ile belirlenmiştir. Ramazan ayında sağlıklı olan her kişinin oruç tutması Allah Teâla'nın emri ile farz kılınmıştır. Bu ibadetin topyekûn ertelenmesi mümkün değildir.


Uzmanlarından edilen bilgilere göre sağlıklı bireylerin oruç tutmaları, hastalığın yayılması bakımından özel bir risk taşımamaktadır. Oruç tutmanın bağışıklık sistemini olumsuz yönde bir yan etkisi yoktur. Bilakis oruç tutmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler meydana getirdiğine ilişkin bilimsel yayınlar vardır.

​Kur'an-ı Kerim'de Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan hastalık halinde, orucun daha sonra kaza edilmesi buyrulmuştur. Müminlerin, oruç tutulması halinde hasta olunması, hastalığın uzaması veya artması ihtimalini de bu kapsamda göz önünde bulundurulmuştur. Buna göre;

Kovid-19 teşhisi konulmuş olup doktoru tarafından sakıncalı görülenler
Hastalığı daha ağır geçireceği doktorlarca belirtilenler
​Oruç tutamayacak yaşlı olanlar
​Oruç tutmaya engel kronik rahatsızlığı olanlar
Hamile veya emziren kadınlar
​Ağır ve meşakkatli işlerde çalışanlar (daha sonra kaza etmek üzere oruç tutmayabilirler)                                                                         

Sağlık durumları hiçbir şekilde kaza oruçlarını tutmaya el vermeyenlerin tutamadıkları her bir gün için ihtiyaç sahiplerine bir oruç fitre ödemeleri gerekir.

Kovid-19 salgını sebebiyle Ramazan ayında akraba, komşu ve dostlarla beraber iftar yemekleri yapmaktan kesinlikle uzak durulmalıdır.                                                                                                  

 

Editör: Haber Merkezi