MEHMET AKİF ERSOY’UN EVLİLİĞİ VE AİLESİ-7

Mehmet Akif Ersoy’un oğlu Tahir Ersoy, çok iyi karakalem yapardı. Kendi halinde sanatını icra eder, dışarıya bu sanatını pek sergilemezdi. Küçük masalara şekiller veririrdi, bunu da elinin süslemeye yatkın oluşuna borçluydu. Antikacıları gezer, süslemek için vazo alırdı. Bir de Beyoğlu’na çıktığı zaman mutlaka Haşet Kitabevi’ne uğrardı. Hep İngilizce romanlar okurdu. National Geographic mecmuasına aboneydi.

Mehmet Akif’in torunu Ferda hanıma, oğlu Emin’in ablası Suad hanıma imzaladıkları fotoğraf.

Tahir dayım da güzel karakalem resim yapardı ve tahta oyma sanatıyla uğraşırdı. Kendi kendine tahtadan oyma eserler yapardı. Mesela, küçük masaları oyarak şekiller verirdi. Hem hattatlığı vardır hem karakalem ressamlığı yani… Tabi bir de eli süslemeye çok yatkındır. Antikacıları dolaşıp bir antika vazo görür, onu eve getirir üstünü süsler ve abajur yapardı. Şark köşesi yapar, el sanatlarına çok meraklıydı. Ayrıca çok güzel sesi vardı. Güzel şiir okur, şarkı söylerdi. Onun söylediği şarkılar hâlâ kulaklarımdadır. Dayım Greta Garbo hayranıydı. Onun karakalem resimlerini hatırlıyorum. Keşke benim de bir karakalem resmimi yapmış olsaydı. Kendi halinde, sanatını icra eder, dışarıya bu sanatını pek sergilemezdi. Yakın arkadaşlarımızda örnekleri var.” (s.20)

Mehmet Akif bey mebusluk yıllarında...

“Beyoğlu’na çıktığımız zaman mutlaka Haşet Kitabevi’ne uğrardık. Dayım hep İngilizce romanlar okurdu. National Geographic mecmuasına aboneydi. Mecmua her ay gelirdi. Ben de merakla beklerdim. Çok güzel resimler, görmediğim, bilmediğim yerler hakkında bir sürü şey öğrenirdim. Beraber sahaflara giderdik orada herkes kendine göre kitaplar bulurdu. Ben bir sürü güzel masal kitabı bulurdum. Vapurla dönerken okumaya başlardım. Annem ‘biraz yavaş oku, eve de kalsın’ derdi.” (s. 25-26)

Tahir Bey’i hastanedeki odasında ziyaret edenlerden birisi de Mehmet Akif hakkındaki önemli eserleri ile tanıdığımız Sayın Prof. Dr. Dücane Cündioğlu’dur. Cündioğlu Yeni Şafak gazetesindeki köşesinde şunları yazdı: … Bu arada güzel tesadüfler de vuku bulmadı değil. Akif’in torunlarının varlığından haberdar olmuş; hatta iki çocuğunun (kızı Suad Hanım’la oğlu Tahir Bey’in) hayatta bulunduklarını da öğrenmiştim…

Mehmet Akif, çocukları Emin ve Tahir ile beraber

14 Ocak 2000 tarihinde Akif merhumun kızı Suad Hanım’ın hastahaneye kaldırıldığını; 29 Şubat 2000 tarihinde ise rahmet-i Rahman’a kavuştuğunu yazmıştım.

Oğlu Tahir Bey’in ise ağırlaşarak hastahaneye kaldırıldığını haber verişimin (7 Nisan 2000 Cuma) üzerinden çok değil, tam 5 gün geçtikten sonra, bugün (12 Nisan 2000 Çarşamba) kendisinin sabah 07.00 sularında vefat ettiğini öğrendim.

Yarın da Bağlarbaşı’nda İlahiyat Fakültesinin bahçesindeki camide ikindi namazını müteakiben merhumun cenaze namazı kılınacak.

Şimdi Akif’in hayattaki tek oğlunun vefatı münasebetiyle bir şeyler yazmak zorundayım… Onları tam bulmuşken, yine kaybettik. Bize babalarını anlatabilmeleri artık mümkün değil. Hoş bugüne kadar pek de soran olmamıştı ya. Oğlu Emin’in hüzünlü hikâyesiyle ilgili iyi-kötü bazı anekdotların varlığının aksine, kaynaklar Tahir Bey hakkında tamamiyle suskun. Fevkalâde ürkek ve çekingen olduğundan haberdar bulunduğum Tahir Bey, kimseyle fotoğraf çektirmemiş, fotoğrafının çekilmesine de hiç müsaade etmemiş. 8 Nisan tarihli Yeni Şafak’ta yayımlanan hasta yatağında çekilmiş fotoğrafı da elimizdeki nadir görüntülerden biri.

Bir de çocukluk fotoğrafı var; babası Akif ile ağabeyi Emin Bey’le birlikte çektirdikleri. Muhtemelen 14-15 yaşlarında… Gözlüklü, kısa pantolonlu, temiz giyinmiş, tombulca bir çocuk… Sessiz, içine kapanık, o denli de ürkek ve çekingen biri olan Tahir Bey’e talih de oyun oynamış ve bu fotoğraftaki sevimli çocuğun ona ait olduğu hiç ama hiç bilinememiş. Bunun nedeni de ilk kez Mithat Cemal Kuntay gibi bir otorite tarafından 1939’da yayımlanan bu fotoğrafın altında şu satırların yer alması: Mehmet Akif ve torunları; Ömer Rıza’nın çocukları.

60 senedir bu fotoğraf bu altyazı ile birlikte –hem de defalarca- yayımlanmış ve Akif merhumun, değil damadı Ömer Rıza Doğrul’dan, hiçbir çocuğundan erkek torunu olmadığı nedense hiç kimsenin aklına gelmemiştir. (Ömer Rıza Doğrul’un Bülend adında bir erkek çocuğu dünyaya gelmiş ise de bebekken vefat etmiştir.) Tahir Bey, Ayten Hanım’la (doğ. 1945) evliydi ve hiç çocuğu olmamıştı; Allah’tan kendisine rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim…

Dücane Cündioğlu’nun, Tahir Bey’in kişiliği hakkında verdiği bilgilerin kaynağını bilemiyoruz. Fakat torun Selma Argon’un anlattığı dayı Tahir Bey’in “sessiz, içine kapanık, ürkek ve çekingen” biri olmadığı kesindir. Tahir Bey, sanatla uğraşan, çocukları çok seven, çevresi ile içli dışlı ve sosyal bir insandır.

MEHMET AKİF ERSOY’UN ŞECERESİ

0. Nureddin Ağa
1. Mehmet Tahir Efendi (1826-1888) (M. Akif’in Babası)
Eşi: Emine Şerife Hanım (1836-1926) (M. Akif’in Annesi)
1.1. Mehmet Akif Ersoy (Aralık 1873-27 Aralık 1936)
Eşi: İsmet Ersoy (1878-20 Nisan 1944).
Babası: Mehmet Emin Bey, Annesi: Hasibe Hanım
1.1.1. Fatma Cemile (Ersoy) Doğrul Eşi: Ömer Rıza Doğrul
1.1.1.1. Rezzan Güler Eşi: Kaptan Dündar Güler
1.1.1.1.1. Serpil Güler
1.1.1.1.2. Ayçin Güler
1.1.1.1.3. Aydemir Güler
1.1.1.2. Nazan Doğrul
1.1.1.3. Bülent Doğrul
1.1.2. Ayşe Feride (Ersoy) Akçor Eşi: Muhittin Akçor
1.1.2.1. Nihal Oranos Eşi: Mithat Oranos
1.1.2.1.1. Fatoş
1.1.2.1.2. Ahmet Oranos
1.1.2.2. Seyhan Akçor
1.1.2.2.1. Seda
1.1.3. Suad (Argon) Ersoy Eşi: Ahmet Argon
1.1.3.1. Fatma Ferda (Güney) Argon Eşi:
1.1.3.1.1. Ali Güney
1.1.3.1.1.1. Lisa Seda
1.1.3.1.1.2. Aylin Serra
1.1.3.2. Selma Argon (Eski) Eşi: İlker Türkozan
1.1.3.2.1. İlkay Türkozan Eşi: Seyhun (Dural) Türkozan
1.1.4. İbrahim Naim
1.1.5. Mehmet Emin Akif Ersoy
1.1.6. Mehmet Tahir Ersoy Eşi: Ayten Ersoy
1.2. Nuriye Eşi: Arif Hikmet Bey
1.2.1. Selma
1.2.2. Halet Eşi: Fevzi Aslangil

BİTTİ

KAYNAKLAR

AKIN, Kenan, “Mehmet Âkif’in Oğlu Sefaletle Mücadelede”, Tercüman, 24 Şubat 1966
ARGON, Selma- ARGON, Ferda, Dedem Mehmet Âkif, Zorlukla Geçen Bir Ömrün Saklı Kalmış Hikâyesi, Yayına Hazırlayan F. Bayhan, Timaş Yayınları, İstanbul, 2015.
Bir 150’liğin Mektupları: Ali İlmî Fâniden Rıza Tevfik’e Mektuplar, Haz. Abdullah Uçman-Handan İnci, Kitabevi Yayınları, İstanbul, 1998.
COŞKUN, Nusret Safa, “Şair Mehmet Âkif’in Oğlu Şimdi Ne Yapıyor?”, Memleket, 27 Aralık 1947
CÜNDİOĞLU, D., Âkif’e Dâir, Kaknüs Yayınları, İstanbul, 2005.
DOĞRUL, Ö. R., “Mehmet Akif’in Hayatı”, M. Akif Ersoy Safahat, Dördüncü Baskı, İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1955.
DOĞRUL, Ö. Rıza, “Mehmet Akif’in Hayatı”, M. A. Ersoy, Safahat, Eseri Tertip Eden: Ö. R. Doğrul, İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1955.
ERSOY, Emin Âkif, Babam Mehmet Âkif İstiklâl Harbi Hatıraları, Derleme-Giriş: Yusuf Turan Günaydın, Kurtuba Kitap, 2. Baskı, İstanbul, Mart 2011.
GÜLER, Ali, Bayraklaşan Akif, Halk Kitabevi, İstanbul, 2017.
GÜNAYDIN, Y. T., Mehmet Akif’in Mektupları, Ebabil Yayınları, Ankara, 2009.
Her Doğum Bir Mucizedir, Aykut Kazancıgil Kitabı, Söyleşi: Figen Şakacı, İş Bankası Kültür Y., 2. Baskı, İstanbul, 2006.
HİLMİ, T., Mehmet Akif Ersoy, Anonim Yayınları, İstanbul, 2009.
KOÇU, R. E., İstanbul Ansiklopedisi, Cilt: X. ŞEHSUVAROĞLU, L., Mehmet Akif Millî Şairin Baytar ve Muallim Olarak Portresi, Ankara, 2013.
ULUNAY, R. C., “Mehmed Âkif in Oğlu”, Milliyet, 30 Ocak 1965