Muharrem ayının ilk günü Hicri yılbaşı olarak kutlanıyor ve bu takvimde Peygamber Efendimizin (SAV) Mekke’den Medine’ye hicret ettiği tarih baz alınıyor. Bu aya özel ve Aşure gününe ibadetlerde bulunmak isteyenler de 2020 yılında Hicri yılbaşı ve Aşure gününün hangi güne denk geldiğini araştırıyor. Haberimizde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan dini günler takvimine göre, Muharrem ayı, Hicri yılbaşı ve Aşure gününün tarihlerini okurlarımız için bir araya getirdik…

MUHARREM AYI NE ZAMAN GİRİYOR?

Kurban Bayramı Zilhicce ayının 10. gününde kutlanmasının ardından, hicri takvimdeki bu ayın bitimi ile Muharrem ayı girecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı takvime göre ise 2020 yılında Muharrem ayı 20 Ağustos tarihinde girecek.

HİCRİ YILBAŞI VE AŞURE GÜNÜ HANGİ TARİHTE?

Hicri yılbaşı, Zilhicce ayının bitimi ve Muharrem ayının başladığı gecede idrak edilecek. Buna göre, 20 Ağustos 2020 Perşembe günü hicri yılbaşı idrak edilecek.

İslam aleminde önemli bir yere sahip olan ve milyonlarca insanın oruç tutarak ve aşureler pişirerek kutladığı Aşure günü 2020’de 29 Ağustos Cumartesi günü kutlanacak.

MUHARREM AYININ FAZİLETİ

Muharrem ayı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından Şehrullah (Allahın Ayı) olarak tanımlanmış, Cenabı Allahın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir aydır.

Hicret, Muharrem ve Aşura "Sevgili peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretinin gerçekleştiği ve rahmet peygamberinin "Allah'ın ayı" olarak nitelendirdiği Muharrem ayı süresince idrak edilecek. Peygamber Efendimiz (sav), Muharrem ayının faziletlerine işaret etmiş, Muharrem ayında tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu belirterek ashabına aşure gününde bir gün öncesi veya sonrası ile birlikte oruç tutmayı tavsiye etmiştir.

Hz. Peygamber Aşûre günü oruç tutmayı teşvik etmiş ve "Aşûre günün orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah'tan umarım" buyurmuştur. Peygamberimiz, hadiste "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir." Ancak, Hz. Peygamberin bildirdiğine göre yalnızca Aşûra günü değil, Muharremin 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

Aşûre günü oruç tutmanın faziletine ilişkin sahih hadisler bulunmasına karşılık, o günde hububat karşımı aş (aşûre) pişirmek, sadaka vermek, mescitleri ziyaret etmek ve kurban kesmek gibi fiiller hakkında sahih habere rastlanmamaktadır. Bununla birlikte, Müslüman Türklerin dînî halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşûre, aynı zamanda Muharremin onuncu günü başlamak üzere, daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip dağıtılan tatlıya isim olmuş ve sosyal dayanışmaya önemli katkılarda bulunmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşûre aşı, Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilmiş, "aşûre testisi" adı verilen özel kaplarla da saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılmıştır.

 

 

Editör: Haber Merkezi