Ülkemizde Yürürlükte bulunan 4721 sayılı Medeni Kanununda yer verilen Miras Hukukuna göre miras bırakanın tüm hakları ,alacak ve borçları kendiliğinden mirasçıya geçmektedir. Bu gibi durumlarda mirasçının mirası reddetme hakkı bulunmakta olup buna “Reddi Miras” veya “Mirasın Reddi” denilmektedir.

Sosyal Güvenlik Hukukuna göre ; Genel olarak bütün kamu borçlarında olduğu gibi Sosyal Güvenlik prim borçları içinde borçlunun ölümü halinde 6183 sayılı Amme alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun gereğince mirası reddetmiş olan mirasçılar hakkında takibat yapılmaktadır.

Ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde mirasın reddedilmesi sonucu, mirasçılar hem ölenin borçlarını ödemekten kurtulmakta ,hem de kanunda belirtilen şartları taşımaları şartıyla ölen kişiden kendilerine aylık bağlanması gibi haktan yararlanmaktadırlar.

Anayasamızda “Cezanın sorumluluğu şahsidir” ilkesi gereğince ölen kişilerin borçlarından geride kalan hak sahibi konumundaki kişilerin sorumluğu “Reddi Miras “yoluyla ortadan kalkmaktadır.

Ülkemizdeki tabloya baktığımızda özellikle son yıllarda borçlu sayısında yaşanan artışlar nedeniyle ,ölen borçlunun mirasçıları tarafından “Reddi Miras “talebinden bulunulduğunu Sosyal Güvenlik mevzuatı açısından şartları uygun olanlarından kendilerine dul veya yetim aylığı bağlattıklarını görüyoruz.

Borçlarından dolayı bir işçinin maaşının ne kadarına haciz konulabilir?

Borçlarından dolayı işçinin maaşının dörtte birine kadar haciz konulabilir. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile fertleri için hakim tarafından takdir olunacak miktar, bu paraya dahil değildir. Bu durum, nafaka borcu alacaklılarının haklarını ortadan kaldırmaz.

Kıdem tazminatına hak kazanmak için çalışılması gereken asgari süre ne kadardır?

Kıdem tazminatına hak kazanmak için İş Kanunu`nun 14. maddesine göre (bu madde “1475” sayılı İş Kanunu’na ait olup; bu madde dışında kalan tüm maddeler, ”4857” sayılı İş Kanunu’nun çıkmasıyla birlikte yürürlükten kaldırılmıştır) o işyerinde en az BİR YIL çalışılması gerekmektedir.

İşçinin hangi miktardaki devamsızlığı halinde iş akdi tazminatsız ve ihbarsız fesih edilebilir?

İşçinin, işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki gün veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki işgünü, yahut bir ayda üç iş gününü işe devam etmemesi halinde hizmet akdi tazminatsız ve ihbarsız feshedilebilir. Buradaki bir aylık süre, takvim ayı değil, işçinin ilk devamsızlık ettiği tarihten itibaren 30 günü kapsayan süredir.

Aynı anda birden fazla işyerinde çalışan bir işçinin SSK bildirimi hangi esaslar çerçevesinde yapılacaktır?

Herhangi bir işçinin birden fazla işyerinde çalışması durumunda farklı işyerlerindeki çalışma süreleri ayrı bildirgelerle SSK’ya bildirilecektir.

Fazla mesai ücretleri kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?

Kıdem tazminatı hesabında, işçiye her ay düzenli olarak ödenen para ve parayla ölçülebilir kıymetler dikkate alınmaktadır. Buna göre; fazla mesai ücreti düzenli bir ödeme olmadığından kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.