Rahip Andrew Brunson, Suriye’de Kürtleri İslam’dan uzaklaştırarak saflarına çekmek isteyen PKK/PYD’ye bölgenin Hristiyanlaştırılması konusunda yardım ettiği için Türkiye’de tutuklanmış, Türk yargısının kararına Amerika ‘kur saldırısı’ ile karşılık vermişti.

Yerel seçimlere kadar kur saldırısına maruz kalan Türkiye’ye durumu izah etmeye çalışan AK Parti Hükümeti ise saldırıdaki şifreleri çözemediği için zor durumda kalmıştı. Dolardaki artışın sebebini ‘saldırı’ olarak açıklayan ancak altını dolduramayan Hükümet, oyunun şifrelerini yerel seçimlere bir hafta kalan yapılan son operasyonda çözdü.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 75. Genel Kurulunda, ekonomideki gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tüm göstergeler yeniden yükseliş trendine girildiğine işaret ediyor. Yaptırım tehditleri, Türkiye ile meselesi olan çevrelerin boş durmayacağını açıkça gösteriyor. Ama artık biz de onların şifrelerini çözdük, nasıl tedbir alacağımızı öğrendik. Bundan sonra öyle çok can yakıcı dalgalanmaların ortaya çıkması kolay kolay mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Oyunun şifresi seçime 10 gün kala çözüldü
yeniakit.com.tr’ye konuşan eski MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, yurt içi ve yurt dışı spekülatörlerin Türk lirasına hem değer kaybettirip para kazanmak hem de hükümete yüksek siyasi fatura çıkarmak için bu oyunu sürekli oynadığını hatırlatarak, “Özellikle bu saldırılar Ağustos ve Mayıs ayında çok güçlüydü.” dedi.

Seçimden 10 gün önce yapılan operasyonun intikamı
AK Parti Hükümetinin “açığa satış oyunu”nu seçimlerden bir hafta önce çözdüğünü söyleyen Ömer Bolat, “Türkiye’deki bankalar TL swap yapma limitini sermayenin yüzde 10’una kadar düşürünce, yurt dışındaki Türk ve yabancı spekülatörlerin Türk lirası bulması imkânsız hale geldi. Türk lirası bulamayınca o gün pozisyonlarını kapamak için gecede yüzde 2’ye varan faiz ödeyerek TL bulabildiler ve canları yandı. Zaten onun intikamını almak için Financial Times, Nisan ayının ortasında bir manşet attı ve ‘Türkiye’nin döviz rezervleri hızla eridi, Türk lirasının değerinin korunması uğruna döviz kalmadı’ diye yazdı. Spekülatif bir haber yaparak Türk lirasını 10-15 kuruş artırmaya çalıştı. 10 Nisan’da 5.64’ten 5.80’e fırladı. Seçimden 10 gün önce yapılan operasyonun intikamıydı.” dedi.

Karşı atak BDDK ve TCMB’den geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘şifresini çözdük’ dediği oyunu anlatan Ömer Bolat, “Açığa satış yaparak Türk lirasının değerini düşürüyorlar ama bunu yapabilmeleri için ellerinde TL olması gerekiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da spekülatörlerin TL kaynaklarını kurutunca dolar oyununu oynayamaz hâle geldiler.” diye konuştu.

Yeni saldırı olursa ne olur?
Yeni saldırılar olması durumunda sonucun ne olacağını sorduğumuz Bolat, şu cevabı verdi:

“Yine böyle TL’yi açığa satış yaparak hızlı bir değer kaybı dalgası yapmaya kalkarlarsa muhtemelen Merkez Bankası reeskont kredisi vermeyi durduracak ve BDDK da swap limitini yüzde 10’a çekecek, Türk lirasına değer kaybettirmeye oynayan yurt dışındaki yabancı ve Türk spekülatörler açığa satış yapmak için TL bulamayacak. Çok yüksek faizle ancak TL bulmaya çalışacaklar ve canları yanacak. Hükümete yerel seçimlerde 4-5 puan kaybettirmek için seçime bir hafta kala Cuma günü bu oyunu oynadılar. Haftasonunda da Türkiye çok güzel cevap verdi.”

Dolardaki küçük artışların nedeni
Oyunun şifreleri çözülmüş olmasına rağmen dolardaki küçük artışların nedenini ise Bolat şu şekilde açıkladı:

“Bir gecede bir günde 15-30 kuruş açığa satış yapamıyorlar şu anda ama dolardaki küçük artışları bu oyunun dışında görmek gerekir. Mevcut artış şundan kaynaklanıyor: Euro karşısında dolar 11.50. Dolar dünyada da çok değerli. İkincisi jeopolitik belirsizlikler had safhada. S-400 ve F-35 gerginlikleri var. Bu gibi gelişmeler karşısında tablo olağandır.” (Yeniakit)

Editör: Haber Merkezi