Diğer şerbetli tatlılardan daha hafif olması ve şerbetindeki sütün ayrı bir lezzet katması nedeniyle tatlı severlerin listesinin ilk sıralarında yer alan sütlü Nuriye, tam 40 kat yufkadan oluşuyor. İnce açılmış yufkaların arasına serpiştirilen file fındık ve üzerine dökülen tereyağı ile vazgeçilmeyenler arasında yer alan sütlü Nuriye tarifini okurlarımız için hazırladık…

SÜTLÜ NURİYE TARİFİ

MALZEMELER

3/4 su bardağı süt

1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

1 adet yumurta

1 çay bardağı ayçiçek yağı

3,5 su bardağı un

1/5 çay kaşığı tuz

HAMURLARI AÇMAK İÇİN:

1/2 su bardağı buğday nişastası

İÇİ İÇİN:

2 su bardağı file fındık

SERVİSİ İÇİN:

3 yemek kaşığı toz antep fıstığı (boz fıstık)

ŞERBETİ İÇİN:

2 su bardağı su

2 su bardağı süt

4 su bardağı toz şeker

ÜZERİ VE YUFKA ARALARI İÇİN:

200 gram tereyağı

SÜTLÜ NURİYE  NASIL YAPILIR?

Elenmiş unu derin bir karıştırma kabına koyun. Unun ortasını parmak havuz gibi açın. Süt, Yumurta, üzüm sirkesi, ayçiçek yağı ve tuzu ilave edin.

Tüm malzemeyi yavaş yavaş karıştırarak una yedirin ve kulak memesinden bir miktar daha sert bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerine nemli bir bez kapatarak 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.

Dinlenen hamuru, kırk eşit parçaya ayırın ve sonra mermer bir tezgahta yuvarlayın. Tezgah üzerinde nişasta serptiğiniz her bir hamur bezesini bir tabak büyüklüğünde açın.

Aralarına nişasta serpiştirerek açtığınız hamurları iki ayrı grup halinde (20'li iki grup) üst üste serdikten sonra bir oklava yardımıyla incecik açmaya devam edin.

Yufka katlarının aralarını yağlamak için tereyağını küçük bir tencerede kısık ateşte eritin. Kazein denilen süt köpüğünü üzerinden dikkatli bir şekilde alıp kullanmamak üzere bir kenara ayırın.

Yufka inceliğinde açılmış yirmi bezeyi, tereyağıyla yağlanmış fırın tepsisine aralarına bir fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı damlatarak üst üste açın.

File fındığın tamamını taban katı üzerine aralarda boşluk kalmayacak şekilde serpiştirin.

Yufka inceliğinde açılmış diğer yirmi bezeyi, ara kata serpiştirdiğiniz file fındık üzerine bir fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı damlatarak üst üste açın.

Kırk kat incecik, el açması baklava yufkasından oluşan sütlü nuriye tatlısını keskin bir bıçak yardımıyla yufkalara zarar vermeden kare dilimler halinde kesin. Kalan eritilmiş tereyağını üzerine gezdirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30-35 dakika yufkaların üzeri kızarana kadar fırınlayın.

Fırından çıkardığınız nar gibi kızarmış tatlının ilk sıcaklığı çıkıp soğumaya başladığında şerbet hazırlığına geçin.

Tatlının şerbeti için; derin bir tencereye aldığınız toz şekeri, su ilavesiyle karıştırarak eritin. Ocağa alın ve kısık ateşte kaynatın. Kaynamakta olan şerbet karışımına azar azar süt ekleyip ocaktan alın.

Soğuyan tatlıya sıcak şerbeti azar azar döküp şerbetini içmesini sağlayın. Servis tabağına aldığınız dilimleri arzuya göre toz Antep fıstığıyla süsledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.

 

 

Editör: Haber Merkezi