Komisyon üyeleri, İstanbul Valiliği'nde düzenlenen toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinden obezite ile mücadele faaliyetlerine dair brifing aldı.

TBMM Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu Başkanı Mihrimah Belma Satır: "Obezitenin azaltılmasında, eğitim ve bireysel sorumluluk tek başına yeterli olmayıp çevresel ve toplumsal normlara dayalı ilave müdahaleler gereklidir" ifadelerini kullandı.

TBMM Obezite ile Mücadele Yöntemleri ve Cerrahi Uygulamalardaki Malpraktis İddialarının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu, İstanbul'da yerinde inceleme ziyaretlerine başladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır başkanlığındaki komisyon, yerinde inceleme çalışmaları kapsamında İstanbul Valiliği'nde düzenlenen toplantıda, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Afet Acil Durum Merkezi (AFAD) Toplantı Salonu'nda düzenlenen uygulamada konuşan Satır, her yaş grubunda önemli sağlık problemlerine neden olabilen ve prevalansı dünya çapında önemli boyutlara ulaşan obezitenin, büyük bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü açıkladı.

Teknolojinin hızla ilerleyişiyle ortaya çıkan yeniliklerin her geçen gün hayat tarzlarını değiştirdiğini, birçok işin makinelerle ve daha az hareket ederek yapılmasının sedanter bir yaşam tarzına neden olduğunu vurgulayan Satır, şu şekilde devam etti:

"Gelişen teknoloji bunun yanı sıra beslenme alışkanlıklarının farklılaşmasına yol açmakta, beslenme tarzındaki bu değişiklikler ve fiziksel hareket azlığı gibi durumlar bir araya geldiği zaman, obezite riski giderek artmaktadır. Obezitenin azaltılmasında, eğitim ve bireysel sorumluluk tek başına yeterli olmayıp çevresel ve toplumsal normlara dayalı ilave müdahaleler gereklidir.

Ayrıca obeziteyle mücadele, işin ehlileşmıiş kişileri içeren bütüncül bir bakış açısına sahip multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bu nedenle yaşantımızın her aşamasında obeziteyle mücadele konusu ile ilgili önlem almak gereklidir."

Satır, mide küçültme ameliyatlarının obezite probleminin ortadan kaldırılması için son günlerde giderek yaygınlaştığı, cerrahi uygulama sonrasında ölüm olaylarının arttığı belirtilerek gerekli önlemlerin alınması talepli müracaatların TBMM Dilekçe Komisyonu'na yapıldığını aktararak, komisyonun genel kurulunun 31 Ekim 2018'deki toplantısında gündeme alınan söz konusu istekçeler ile ilgili detaylı bir çalışma yapılmak üzere alt komisyon kurulmasına karar verildiğini anımsattı.

TBMM Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu Başkanı Satır, komisyonun faaliyetlerine dair şu bilgileri verdi:

"Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği, Dünya Sağlık Örgütü ve obeziteyle mücadelede önde gelen sivil toplum kuruluşlarından sunular aldık. Ülkemizde çocuk, genç, kadın, erkek, aile ve topluma yönelik olarak obezitenin önlenmesi ve obeziteyle mücadeleye dair ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesine esas teşkil etmek üzere, piyasa aktörleri, mahalli yönetimler, sivil toplum kuruluşları hakkında kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılabilecek çalışma ve faaliyetler ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Şehircilik, Gençlik ve Spor, Hazine ve Maliye, Milli Eğitim, Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlıklarımız olmak suretiyle toplam 7 bakanlığımız ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ve Türkiye Belediyeler Birliği'nden ayrıntılı mevcut durum ve tavsiyeleri içeren rapor eder talep ettik."

Satır, dünyadaki iyi uygulama örneklerinin belirlenmesi amacıyla da Dünya Sağlık Örgütü ve Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda yurt dışında yerinde inceleme yapılmasına karar verdiklerini kaydetti.

Daha sonra komisyon üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinden obezite ile mücadele faaliyetlerine dair brifing aldı.
Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de obezitenin önlenmesine yönelik mahalli yönetimler nezdinde yürütülen çalışamalar ile obezitenin tedavisinde etkin ve sürdürülebilir mücadele amacıyla açılan Obezite Merkezilerine dair sunularının sonrasında, komisyon üyelerinin sorularını cevapladı.

Editör: Haber Merkezi