Ekonomist'ten Talip Yılmaz'ın haberine göre, Türkiye ekonomisi ve ihracatı için stratejik sektörlerin başında gelen savunma ve havacılık sanayi son yıllarda önemli bir atak içinde.

Son yıllarda Türkiye’nin yaptığı operasyonlarda yabancı menşeili silahlara gelen yasaklamalar, sektörün önemini daha net ortaya koymuş durumda.

Yerli ve milli vurgusunun öne çıkmasıyla birlikte kamu sermayeli şirketlerin yanında son yıllarda özel sermayeli şirketlerin de bu alana yatırımları hızlandı.

Son yıllarda gösterdiği performansın yanında, 11’inci Kalkınma Planı’ndaki 2023 hedefleri de sektörün iddiasını ortaya koyuyor.

2018 yılı verilerine göre savunma ve havacılık sanayiinin cirosu 6,7 milyar dolarken, 2023’te bu rakamın 26,9 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Yine 2 milyarlık dolarlık ihracat rakamının da 10,2 milyar dolara çıkarılması hedefi var.

HIZLANMASI GEREKİYOR

Kasım 2019 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artışla 2,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşan savunma sanayiinde, 2019 yıl sonu itibarıyla beklenti 3,5 milyar dolar seviyesinde. 8 milyar dolardan 10,2 milyar dolara yükseltilen 2023 ihracat hedefinin bu anlamda iddialı olduğunu söylemek gerekiyor.

Sektörün son altı yıldaki performansına bakıldığında Türkiye ihracatındaki artış yüzde 10,5 iken sektörün ihracatı yüzde 61,3 arttı. Bu veriler de gösteriyor ki, sektörün 2023 ihracat hedefini tutturması için daha da hızlanması gerekiyor.

Savunma ve Havacılık Sanayi ihracatçılar Birliği (SSI) Başkanı Latif Aral Aliş, savunma sanayiinde takip edilen 690 proje olduğunu anlatıyor.

Aliş, “Projeler hayata geçtikçe yeni pazarlar açılıyor. Bu kadar hızlı kalkışın sebebi, ürün ve platformların ortaya çıkması. Firmalar yeni ürünler yapıyorlar” diyor.

KG BAŞI İHRACAT YÜKSELİYOR

Sektörün kg başına ihracatı ülke ortalamasının çok üzerinde. Rakamlarla ifade edersek, Türkiye’nin kg başına ihracat tutarı 2016’da 1,23 dolarken 2018’de 1,32 dolara çıktı.

Savunma sanayiinde ise aynı dönemde kg başına ihracat 17,7 dolardan 46,6 dolara yükseldi. Bu rakamı daha da yukarılara çekebilmek için ve bu arada yerlilik oranını da artırabilmek sektörün üzerinde durduğu en önemli konu insan kaynağı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, bunun için, Savunma Akademi adı altında bir yaklaşım içinde olduklarını söylüyor.

 

“İHRACATIN LOKOMOTİFİ OLACAK”

“Savunma sanayi 2023’teki 10,2 milyar dolarlık ihracat hedefiyle ihracatın lokomotifi olmaya aday.

Otomotiv, tekstil gibi alanlar tabii ki artacak ancak Türkiye’nin teknolojik alanda lig atladığını deklare edeceği alan burası olacak.

Burada atılan adımlar, diğer ürünlerde de teknoloji seviyesi algısını değiştirecektir.”

Editör: Haber Merkezi