Kararsızlık, sağlıklı insanlarda bile beyindeki değişikliklerin ve işlevsel düşüşün erken bir işareti olabilir. Buna ek olarak Stroke dergisinde yayınlanan araştırma, tek ayak üzerinde 20 saniyeden fazla durabilen kişilerin felç veya beyin hasarı geçirme riskinin daha düşük olduğunu buldu. Bulgular, yaklaşık 1.400 kişi üzerinde yapılan bir Japon araştırmasının sonucu olarak ortaya çıktı. Projedeki bilim insanları daha önce, hafif bilişsel bozukluğu olan bireylerin, özellikle Alzheimer hastalığı olanların, tek ayak üzerinde dururken dengesizliğe eğilimli olduklarını bulmuşlardı.

2009 yılında, Alzheimer's Disease dergisinde yazan araştırmacılar, anormal bir tek bacak dengesinin "daha ileri bunamanın bir işareti olduğunu ve daha yüksek bir bilişsel gerileme oranını öngördüğünü" buldular. Ancak bu buluşun ardından belirlemeleri gereken şey, zayıf stabilitenin beyindeki lezyonlarla bağlantılı olup olmadığıydı. Bunun için, her iki bacakta da postural stabilite indeksi olan gözler açıkken tek ayak üzerinde durma süresini ölçtüler.

Kaldırılan bacağın indirilmesine kadar geçen zaman aralığı, maksimum 60 saniye olacak şekilde iki kez ölçüldü. İstatistiksel analiz için iki denemeden daha iyi olanı kullanıldı. "Deneklere, göz noktalarının 200 cm ilerisine yerleştirilmiş dairesel, akromatik bir hedefi izlerken, ayak plakası üzerinde dik bir duruş sürdürmeleri talimatı verildi."

Yazarlar, "Tüm ölçümler, her iki kol vücudun yan tarafında tutularak çıplak ayakla yapıldı" diye açıkladı. Bulgular, 20 saniyeden daha az tek ayak üzerinde durabilme süresinin "orta yaşlı ila yaşlı bireylerden oluşan görünüşte sağlıklı genel popülasyonlarda serebral küçük damar hastalığı ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu" gösterdi. Ekip ayrıca beyninde ikiden fazla lezyonu olan bireylerin yaklaşık üçte birinin dengede sorun yaşadığını tespit etti.

Beyinde sadece bir lezyonu olan hastalara bakıldığında, örneklemin yüzde 16'sında denge sorunu vardı. Beyin dokusunun yaralanma veya hastalıktan kaynaklanan hasar gösterdiği anlamına gelen bir lezyon, çoklu duyularda zayıflık veya bozulma dahil olmak üzere geniş kapsamlı semptomlara neden olabilir. Cleveland Clinic felçlerin beyin lezyonlarının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu açıklıyor.

"Önceden önlem alarak geçirilecek olan bir inmeyi önleyebilir veya en azından felç geçirme zamanını geciktirebilir veya şiddetini olduğunu sınırlayabilirsiniz."

Sağlık kuruluşuna göre, bazı beyin lezyonları kendi kendine iyileşir, ancak diğerleri kalıcı hale gelebilir veya tedavi edilemeyen nedenlerle ortaya çıkabilir. Beyin dokusunun yaralanma veya hastalıktan kaynaklanan hasar gösterdiği anlamına gelen bir lezyon, çoklu duyularda zayıflık veya bozulma dahil olmak üzere geniş kapsamlı semptomlara neden olur. Cleveland Clinic felçlerin beyin lezyonlarının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu açıklıyor.

Kaynak: Sabah

Editör: Bilge Güler