Birkaç günden uzun, birkaç haftaya kadar uzayan, tekrarlayan kusma görülüyorsa bu kronik kusma olarak adlandırılır ve altta yatan nedenin araştırılması gerekir. Bu durum genelde sindirim sistemi ile alakalı bir problem olduğunu gösterir. Kusan kedilerde genelde ağız salyası akıtma, dudak yalama ve aşırı düzeyde yutkunma gibi belirtiler görülür.

Kedi Kusma

Kediler Neden Kusar?

Kedi kusmasının başlıca nedenleri arasında şu faktörler yer alır;

·         Kıl yumağı yutma,

·         Çok hızlı bir şekilde mama tüketmek,

·         Ani beslenme değişiklikleri veya kademesiz mama değişikliği,

·         Bozulmuş yiyecekler, toksinler veya yabancı maddeler,

·         Bazı besinlere karşı alerji ya da hassasiyet,

·         Virüs, bakteri ve mantar gibi gastro enfeksiyonlar,

·         Mide ve bağırsak hastalıkları,

·         Böbrek, karaciğer ve pankreas gibi vücudun diğer kısımlarında bulunan hastalıklar,

Kedilerin kusmuk rengine göre neden kustuğunu az çok anlayabilirsiniz.  Bu tip belirtiler, gerçek sebebi veya sorunu bulmamızda sadece yardımcı olurlar. Yani tek bir sebeple, sorunu anlamak veya tespit etmek mümkün olmayabilir.

Rengine göre kusma nedenleri şöyle sıralanabilir;

Yeşil, turuncu ya da kahverengi kusmuk

Bu kusmuk rengi, midenin mamayı sindiremediğini ya da safra bulunduğunun göstergesidir.

Kırmızı ya da pembe kusmuk

Mide içeriğinde kan bulunabileceğine işaret eder.

Açık renk ya da beyaz kusmuk

Kedinizin aç karnına kustuğuna işaret eder.

Siyah ya da kahverengi

Kahve telvesi görünümündeki bu kusmuk, sindirim sisteminde kanama olduğunu gösterir.

Kedinizin kesin olarak kusma nedenini belirlemek için uzman bir veteriner hekime muayene ettirmenizde fayda vardır. Tüm bunlara ilaveten kediler uzun süre aç kaldığında, mideleri boş olduğunda safra kusabilirler. Safra, kedinin karaciğeri tarafından üretilir ve mama sindirimine yardımcı olan sarı bir maddedir. Kedilerin safra kusmasındaki nedenlerin arasında enfeksiyonlar, endokrin problemler, karaciğer hastalıkları, tüy yumağı gibi sorunlar yer alır. Bu sık karşılaştığınız bir durum ise en kısa zamanda bir veteriner hekim ile görüşmeniz gerekir.

Kedi Kustuktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Kedi kustuktan sonra yapılması gerekenler, kedinizin ne sıklıkta kusmasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Sadece bir defa kustuktan sonra kedinizde halsizlik, ateş ya da ishal görülüyorsa diğer hastalık belirtileri için kedinizi takip edin. Eğer kedinizin kusmasına neden olan etkeni bulabiliyorsanız bunu derhal ortadan kaldırın. Birkaç saat boyunca kedinize mama vermeden takibini yapmanız daha doğru olacaktır.

Kediniz kustuktan sonra ona su vermeyi asla ihmal etmeyin. Kedinizi bol bol su içmeye teşvik edin ki vücudu susuz kalmasın. Kedinizin kusması durduysa aradan birkaç saat geçtikten sonra yavaş yavaş hafif mamalar vermeye başlayabilirsiniz. Veteriner izni olmadan kesinlikle kedinize ilaç vermeyin. Çünkü öncelikle neden kustuğuna dair teşhis konmalıdır. Sonrasında veteriner uygun görürse gerekli ilaçları yazacaktır.

Kusma Sonrasında Hangi Durumlarda Veterinere Gidilmelidir?

Kediniz hala kusmaya devam ediyorsa ve aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçını yaşıyorsa vakit kaybetmeden veterinerinize gitmenizde fayda var;

·         Kedinizin kusmuğunda kan varsa,

·         Kedinizin gıda zehirlenmesi yaşadığını düşünüyorsanız,

·         Kedinizin ateşi varsa veya depresyondaysa,

·         Kediniz kusmaya çalışıyor fakat hiçbir şey çıkaramıyorsa, yani mide bulantısı hala devam ediyorsa,

·         Kedinizin canı yanıyor gibi görünüyorsa,

·         Kedinizin diş etleri sarı ya da çok soluk renkteyse,

Bu durumlar yaşandığında derhal veteriner hekiminize gitmelisiniz. Veteriner, kedinizi muayene ettikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır.  Unutmayın, bilgilendirme amaçlı yaptığınız araştırmalar bir yana, gereken tıbbi müdahaleyi geciktirmemek adına hızlı karar verip, hızlı harekete geçmelisiniz.

Kaynak: Haber Merkezi