Söz konusu yapı, eğikliği ile dikkat çekerek pek çok turistin fotoğrafına da konu olmuştur. Günümüzde hâlâ yamuk şekilde duran Pisa kulesi kimileri tarafından “Pizza kulesi” olarak da nitelendirilmektedir ancak bu nitelendirilme oldukça yanlıştır.

İtalya’nın Pisa şehrinde olması ile adını alan Pisa kulesi, özellikle yapımı sırasında seçilen konumun yanlış olması nedeniyle zamanla eğik bir hâl almaya başlamıştır. Her ne kadar yamuk olduğunu herkes bilse de neden yamuk olduğu genelde bilinmez. Peki, Pisa kulesi neden yamuk? Nasıl yamuldu?

Pisa Kulesi Neden Yamuktur

Pisa Kulesinin Yamuk Olmasının Sebebi Nedir?

Pisa kulesinin hikayesi nedir? Pisa kulesi başlarda yamuk olması planlanan bir yapı değildir. Bu nedenle eğer ki yanlış hesaplamalar meydana gelmemiş olsaydı bugün İtalya’nın temsilcisi haline gelmiş olan yamuk Pisa kulesi olmayacaktı.

Pisa kulesi, inşaatı sırasında zeminin sıvılaşması düşünülmeden hareket edilmiştir. Bu nedenle de yamuktur. Söz konusu sıvılaşma ile birlikte kulenin bir noktasında yer alan destekler yerin altına gömülmüş ve eğiklik oluşmasına neden olmuştur.

Söz konusu durum fark edildikten sonra düzeltilmek için ilgili adımlar atılmış olsa da sonuç başarılı olmamış ve o şekilde kalmıştır. Eğik yazım olarak bilinen “italik” tipinin de İtalya’nın Pisa kulesinden geldiği sıkça söylenmektedir.

Pisa Kulesinin Yapım Hikayesi

Pisa kulesinin hikayesi nedir? Pisa kulesinin neden yamuk olduğunu daha iyi anlamak için 12. yüzyılın başlarına gitmek gerekecektir.

12. yüzyılın başında inşası başlanan Pisa kulesi, 99 yıllık yapım sürecinden geçmiştir bu nedenle mimarının kim olduğu net olarak bilinmemektedir. 99 yıllık uzun inşa serüveni sırasında yaşanan zemin sıvılaşmaları nedeniyle de o ikonik görüntüsü ortaya çıkmıştır. Aslında daha çok bir mühendislik hatası değil, yavaş giden inşaatından kaynaklanan fiziki koşulların değişimi diyebiliriz Pisa kulesinin yamukluğu sebebine.

Söz konusu kule döneminde “Cenova ve Venedik” bölgelerine rakip olması amacıyla inşa edilmeye başlanmıştır. Amacı gövde gösterisi, zenginliğin gösterimi, gücün ihtişamını sunmak olan Pisa kulesi, zeminde yaşanan hesaplama hataları nedeniyle günümüzde dillerimizden bile düşüremediğimiz o ikonik halini almıştır.

Bununla birlikte Pisa şehri Cenova ve Venedik şehrine karşı attığı güç, ihtişam savaşını da açık ara farkla kazanmıştır.

Pisa Kulesinin İçine Girilebilir Mi?

Pisa kulesinin yamuk olma sebebi ve Pisa kulesinin hikayesi konusunda detaylı bilgiye yazımızın öncesinde eriştik. Peki, Pisa kulesinin içine girilebilir mi? Ziyaretçilere açık mı?

İtalya’nın Pisa şehrine gitmek isteyen ve gittiğinde ise Pisa kulesi ile fotoğraf çektirmek isteyen herkesin bilmesi gereken nokta Pisa kulesinin ziyaretçilere açık olduğudur.

Pisa kulesinin içine girilebilir, iç mimarisine göz atabilirsiniz. İçerisinde dönen merdivenler bulunan kule, tarihi ve önemli bilgileri ziyaretçilerine sunmaktadır. Pisa’nın manzarasını Pisa kulesinden gözlemlemek kimi turistler için oldukça önemli ve deneyimlenmesi gereken bir durumdur.

Tüm bunlardan bağımsız olarak Pisa kulesinin içi yamuk mu? Sorusu da sıkça sorulmaktadır. Hayır, inşası sırasında yamulan Pisa kulesi düzeltilemedikten sonra iç mimarı yapısı da buna göre dizayn edilmiştir. Yani kulenin genel yapısı yamuk olsa da iç mimarisi inşa sırasında düz, dikey şekilde yeniden inşa edilmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi