Kitap özeti çıkarma teknikleri ile birlikte okuduğunuz kitabın konusu, tarzı ne olursa olsun aklınızda en kalıcı hâle getirebilir ve onun hakkında önemli olan noktaları bir kenara ayırabilirsiniz. Kitap özeti çıkartabilmek için birden fazla teknik bulunuyor.

Söz konusu tekniklerden bazıları okuma sırasında uygulanırken kimisi okumanın ardından uygulanmaktadır. Bu nedenle bir kitabı okumadan önce tüm kitap özeti çıkartma teknikleri nelermiş, gözden geçirmenizde fayda var.

Kitap özeti çıkarmak sadece kitabın bir özetine sahip olmayı değil konusunu anlamayı, ana fikrine ulaşmayı ve önemli noktalara erişmeyi sağlar.

Doğru çalışma teknikleri ve akılda kalıcılıkları arttırma konusunda kitap özetlerinin çıkartılması önerilen önemli bir noktadır.

Kitap Özeti

Etkili Kitap Özeti Çıkarma Teknikleri

Etkili kitap özeti çıkarma teknikleri nelerdir? Hangi yöntemlerden faydalanmak en doğrusu olacaktır? Özet çıkarma yolları göz önünde bulundurulduğunda kişiye göre değişiklik gösterebilecek pek çok yöntem bulunuyor.

Bu yöntemlere genel olarak bakacak olursak ilerlenmesi gereken adımlar şu şekilde olacaktır:

·         Okurken not alın,

·         Anahtar kelimeleri not alın,

·         Taslak oluşturmak için farklı bir sayfa kullanın,

·         Not aldığınız her şeyi taslak sayfasında birleştirin ve kategorilere ayırın,

·         Notlarınızı düzenleyin ve aklınıza takılan sorulara çözümler arayın,

·         Aldığınız taslak notlara genel olarak bakın ve en anlamlı şekilde açıklayın.

Söz konusu adımlar ile birlikte temiz bir sayfaya son olarak bir özet çıkartılabilir. Dilerseniz not alma aşamasıyla birlikte taslak aşamasını da birleştirebilir, tek seferde temiz bir not sürecine girişebilirsiniz.

Not Alma Aşaması

Özet çıkarma yolları arasında not alma konusu atlanmaması gereken ve en önemli noktadır. Genelde bilinen bir yanlışa göre özet çıkartma konusuna yapılması gereken kitabın baştan sonra okunup daha sonra akılda kalan kısımların özetlenmesidir.

Ancak, okuma sırasında not almak en doğru olanı olacaktır.

1.       Okurken önemli yerleri not alabilmek için küçük bir not defteri edinin,

2.       Kitabınızın önemli noktalarını okurken not alın. Kişi isimleri, yıllar, mekanlar, yaşanan trajik ve size göre önemli olan olaylar bu duruma dahil,

3.       Kitabınızda anahtar kelime niteliğinde olabilecek durumları not alın,

4.       Kitabınızı okurken aklınıza gelen ve cevaplandıramadığınız kısımları soru haline getirin ve not alın. Bunlara cevap arayın ve nitelendirin.

Taslak ve Düzenleme Aşaması

Kitap okuma sırasında alınan notların taslak haline getirilmesi ve düzenlenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle bu adımı en doğru şekilde uygulamalısınız;

1.       Önemli kısımları not aldığınız kitabınızdaki önemli yerleri başka bir sayfada yeniden oluşturun. Bu oluşturma sürecinde kitabın yapısını kaybetmemeye özen gösterin ve akışa uygun olmasını sağlayın,

2.       Ana fikirler, önemli noktalar, kişi isimleri ve mekanlar, önemli noktalar için özel başlık açın ve detaylı şekilde düzenleme sağlayın,

3.       Kitabınızı okurken aldığınız notlardan yola çıkarak bir metin oluşturun ve akışa, zaman örgüsüne uygun olduğundan emin olun,

Tüm aşamaları doğru şekilde tamamladıktan sonra temiz bir sayfada özetiniz hazır olmuş olacaktır.

Notu Dikkatli Şekilde Okuma Aşaması

Son olarak notlarınızı düzenledikten sonra dikkatli ve derin bir okuma sürecine girmeniz gerekmektedir. Aldığınız notlar, kitabı okurken işaretlediğiniz önemli kısımlar, kişi isimleri, mekân ve zaman damgaları göz önünde bulundurulmalıdır.

Kitabın özetini yazılı olarak elde etmek kadar okumak da oldukça önemlidir;

·         Kitabınızda işaretlediğiniz kısımları gözden geçirin,

·         Aldığınız notları ve taslak bölümü tekrar okuyun,

·         Aklınıza takılan soruları ve bulduğunuz yanıtları tekrar edin,

·         Özeti ve kitabın vermek istediği ana düşünceyi kavramak için yazar gibi düşünmeye çalışın,

Özetinizi güncellemekten, yeni şeyler eklemekten ve hatalı bulduğunuz kısımları kaldırmaktan çekinmeyin. Etkili kitap özeti için izlenmesi gereken adımlar anlama yönteminize göre değişiklikler gösterebilir. Kitap özeti çıkarmak için çoğu zaman kolaya gidilen yöntemlerden biri kitabın ilk 10, orta 10, son 10 sayfasını okumak gibi hiçbir mantığa ve tekniğe sığmayan şeklidir.

Bu tarz yöntemlerle sadece günü kurtarmak mümkün olacağı gibi, kitaptan hiç okumamış biriyle aynı seviyelerde faydalanacağınızı da unutmayın. Yani, öncelikle kendinizi kandırmayın!

Kaynak: Haber Merkezi