Ermenistan ve Japonya karşısında alınan üzücü sonuçlar, Kuntz ile yolların ayrılmasını bir kez daha gündeme getirdi. Japonya maçından sonra Kuntz’un demeçlerinden anlaşıldığı kadarıyla, milli takımımızda teknik direktör ile oyuncular arasında ciddi problemler var. TFF yönetiminin önünde sıkıntılı iki seçenek bulunuyor. Ya Ekim’deki maçları da riske atarak düne kadar Sayın Büyükekşi’nin söylediği gibi, Kuntz ile devam etmek. Ya da kalan maçlar için takımı motive edip, milli ruhları ateşleyebilecek yapıda bir teknik adamı iş başına getirmek. Sözleşmesi iki kere feshedilme aralığından dönen Kuntz, çekirge misali bu defa da sıçrayabilecek mi? Yoksa tazminatını cebe koyup, “Bay bay” mı diyecek, göreceğiz.

SAMİMİ SOHBET

Son yazımda İl Hakem Kurulu seçimi ile ilgili kuşkularımı kaleme alarak, TFF başkanının da bu konuda hassas düşündüğünü belirtmiştim. Sayın Başkan Mehmet Büyükekşi konuya karşı duyarsız kalmayıp, telefonla aradı. Ermenistan maçı öncesinde yoğun gündemine rağmen, konuşma süremiz yarım saati geçti. Sağ olsun Başkan, konuşma esnasında bir çok konuda bilgi verdi. Konuşmada, kendisinin rica ettiği “off the record” bölümler de vardı. Ayrıca MHK’da görev yaptığım döneme ait anekdotlar da paylaştık. Konuşmamızın ana konusu, tabii ki İl Hakem Kurulu seçimleri idi. Başkan, seçim aşamalarını bizzat takip ve kontrol edeceğini, liyakata dayanan adaletli ve şeffaf bir süreç götüreceklerini söyledi. Sınavların aşamalı olacağını, bir sınavı geçemeyenin, diğerine giremeyeceğini, psikoteknik testlerin federasyon dışında üniversite yetkilileri tarafından uygulanacağını, mülakatın ise, mutlaka ses ve görüntü kaydı ile yapılacağını söyledi. Sayısı küçümsenmeyecek kadar ilde müracaat olmadığından, ya da sadece bir kişi müracaat ettiğinden dolayı müracaat süresini uzatmayı tercih etmişler. Bu tür iller için müracaat uzatma uygulamasının zorunlu olduğu kesin. Ben de, kendisine yeterli müracaat olan illerde bazı kişilerin ve bazı MHK üyelerinin (bunların isimlerini başkana da vererek) yeni adaylar çıkartıp, müracaat ettirttiklerini söyledim. Sayın Başkan bu konuyu da takip edeceğini söyledi. Eğer yeterli müracaat olan illerde uzatma döneminde ortaya çıkan adaylar seçilirse, itirazlar ve tahkim süreçlerinin işleyeceği, MHK’nın başının ağrıyacağı muhakkak. Uzun yıllar, İHK Başkanı olarak görev yapmanın sakıncalarından ve anlamsızlığından da bahsetti başkan. Fakat bu konu ile ilgili talimata konulan maddenin şu anda bir yaptırımının olması mümkün değil. Çünkü tüm yasa ve talimatlarda olduğu gibi bu maddede geriye dönük olarak uygulanamayacak.

DİJİTALE DEVAM

Sayın Büyükekşi ile biraz da atamalardan konuştuk. Yapay zeka atamalarında en az hataya ulaşmak için veri güncellemesi yapıldığını, eksikliklerin giderilmesi için sürekli çalışıldığını söyledi başkan. Bu konuda da off the record bölümler vardı konuşmamızda. Şu anda VAR atamaları dışında, tüm liglerdeki hakem ve gözlemciler dijital yöntemle atanıyormuş. 10-15 gün içinde VAR atamalarında da dijital döneme geçilmesi hedefleniyor.

VAR’DAN DÜZELTMEYE CEZA YOK

Geçtiğimiz yıl Hakemler, VAR yardımıyla hatadan dönse de cezaya giriyordu. Bunun düzeltilmesi, Lale Orta döneminde önerilip kararlaştırılmış, ancak yürürlüğe girmemiş, sezon başı için planlama yapılmıştı. Sayın Başkan bunun yürürlüğe girdiğini de söyledi. Artık bundan sonra, VAR ile kararını düzelten hakem cezaya girmeyecek. Yüzde 50 zam gelen hakem gözlemci ücretleri ve “Revaçtaki Denizli hakemliği” konularını ise haftaya işleyeceğiz.