İşten çıkarma yasağı pandemi döneminde hayata geçirilerek uygulamaya konuldu. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren işten çıkarma yasağı 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi 17 Kasım’dan itibaren 2 ay daha uzatıldı.

Kısa çalışma ödeneği ile işten çıkarma yasağının süresini 2 ay daha uzatan Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) salgınında kısa çalışma ödeneğinin verilmesine ve İş Kanunu uyarınca çalışanın iş akdinin feshinin kısıtlanmasına ilişkin düzenlemelerin süresi 2 ay daha uzatıldı.

Söz konusu fıkralarda, her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması, faaliyetinin ve işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemeyeceği düzenleniyor.

Pandemi dönemine ilişkin kısıtlamaların başladığı çalışma şartlarının zorlaştığı dönemde yapılan, alınan tedbirler vs. Ülkemiz ve Milletimizin için son derece faydalı ve etkili oldu.

Bakıldığından buraya kadar yapılan düzenlemelerin hem işveren açsından hem de işçi açısından faydalı olduğu. Ancak işin içerisine verilen hakların kötüye kullanılması devreye girince işinde rengi değişiyor.

17 Nisan Tarihinden bu yana bazı kötü niyetli işverenler çalışmak istemedikleri, gözden çıkardıkları çalışanlarını, yasanın kendilerine tanıdığı hakkı yıldırma politikası olarak uygulamaya koyduklarını görüyoruz.

Gerekçe şu efendim işten çıkarma yasağı olduğu için seni işten çıkaramıyorum, fırsat bu ya. Gel istifa et haklarını verelim. Peki sonraki haklarım ne olacak? İşte bunun cevabı yok. Aslında cevabı çok basit .Haklarından vazgeç.

Hükümetin iyi niyetle hayata geçirdiği uygulamalar ne yazık ki bazı kötü niyetli işverenler tarafından suiistimal edilmekte. Hükümet istihdamı korumaya çalışırken ,faaliyetlerinde hiçbir kesinti olmayan kötü niyetli işverenler ise kısa günün kârı gözden çıkardıkları çalışanları yasağı bahane ederek ücretsiz izne çıkarıp yıldırma politikası ile istifaya zorlamak.

Nakit Ücret desteği ihtiyaç duyulan sektörlerde mutlaka devam edilmeli, ancak İşten çıkarma yasağının 17 Ocak itibariyle sonlandırılmasın gerektiğini düşünüyorum.